Kultúrtörténeti évfordulók Június 18-án

1812: Megszületett Ivan Alekszandrovics Goncsarov orosz író. Irodalmi cenzorként és lapszerkesztőként dolgozott, verseket, regényrészleteket, elbeszéléseket fordított. Az orosz irodalmi realizmus egyik legjelentősebb alakja, legjelentősebb regénye az Oblomov, amelyben a nemesi életformában unatkozó embert formálta meg. 

 

1890: Megszületett Ferenczy Béni Kossuth-díjas szobrász, éremművész, grafikus, Ferenczy Noémi ikertestvére. Pályája kezdetén kísérletező művész volt, közel állt hozzá a kubizmus és a szecesszió. Szobrászatában később a klasszicista stílus dominált. Szobrai és kisplasztikái kiegyensúlyozottak, erőteljesek, közel állnak az archaikus görög szobrok világához. Szobraiból árad a dinamizmus. Grafikusként és éremművészként is egyaránt maradandót alkotott.

 

1890: Megszületett Ferenczy Noémi gobelinművész, festőművész, Ferenczy Béni ikertestvére. A kárpitművészet megújítója volt. Egyaránt maga tervezte és készítette alkotásait. Kartonra tervezett festményeit maga szőtte, növényi festékkel saját maga által színezett gyapjúfonalakból. Kárpitjai erős dekoratív hatásúak és síkszerűek. Képein egyformán fontos volt a figura és a természet. Képes volt a gobelinművészetet a monumentális művészet színvonalára emelni.

 

1942: Megszületett Paul McCartney brit zenész, zeneszerző, producer, a Beatles egykori tagja. A 20. század egyik legnagyobb zenei ikonja, a brit rockzene megtestesítője. Előbb a Beatlesszel lett sikeres, John Lennonnal együtt ők voltak az együttes fő dalszerzői, nevéhez fűződik többek között a Hey jude, a Yesterday és a Let it be című sláger. Később a Wings tagjaként és szólóban is egyaránt sikeres volt. Az USA-ban összesen 29 listavezető dal fűződik a nevéhez. 

 

1986: Megszületett Tenki Réka Jászai Mari-díjas színésznő. Pályáját ugyan tinédzserként kezdte, de csak később döntött véglegesen a színészet mellett. Játszott a budapesti Katona József Színházban, a Nemzeti Színházban, jelenleg az Örkény István Színház tagja. Színház mellett filmekben is szerepel, többek között a Testről és lélekről és a Budapest noir című filmekben játszott.