Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 15-én

1789: Megszületett James Fenimore Cooper amerikai író, a korai 19. század egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb írója. Regényeinek témái leginkább a tenger és az indiánok. Az indiánokról szóló történeteinek főhősei megfeleltek a "nermes vadember" ideálnak. Legismertebb munkái: Az utolsó mohikán, A préri, Nyomkereső.

 

1858: Megszületett Hubay Jenő hegedűművész, zeneszerző, pedagógus. A 19. század utolsó negyedében a világ hegedűművészeinek élvonalába tartozott, a hetvenes évek végétől sorozatosan aratta sikereit Európa-szerte. Jelentős elismerést vívott ki kamarazenészként is. Népszerűek voltak hegedűművei, magyar, francia, valamint német dalai. Később nagyobb szabású szimfonikus és színpadi műveket komponált, maradandót alkotott A cremonai hegedűs és az Anna Karerina című operáival. Pedagógusként kezdetben Brüsszelben tevékenykedett, majd a budapesti Zeneakadémia hegedűtanszakát vezette. 

 

1890: Megszületett Agatha Christie angol írónő, a "krimi koronázatlan királynője". Álnéven ugyan romantikus regényeket is írt, de az utókor számára a mintegy 80 detektívregénye és a West Enden nagy sikereket arató színpadi darabjai miatt emlékezetes. Detektívtörténeteinek nagy része az angol közép-és felsőosztályra koncentrált. Regényeire jellemző a feszült légkör, a nyomasztó lélektani bizonytalanság, várakozás, melynek oka szándékosan lassú tempójú prózája. 

 

1894: Megszületett Jean Renoir francia filmrendező, a 20. századi francia filmművészet kiemelkedő egyénisége. Tartalmi-formai eljárásaival sok tekintetben megelőzte az olasz neorealizmust és a francia újhullámot. Kezdetben némafilmeket készített, majd áttért a hangosfilmre. Legnagyobb hatású filmjeit az 1930-as évek második felében készítette, legsikeresebb közöttük A nagy ábránd volt.

 

1923: Megszületett Fejes Endre Kossuth-és József Attila-díjas író. Műveiben elsősorban a budapesti munkáséletet ábrázolta nagy emberismerettel. Legjelentősebb munkája a Rozsdatemető, melyet több mint 30 nyelvre fordítottak le. "Oknyomozó krónikájában" mindenekelőtt külvárosi és kispolgári hőseinek sorsát akarta vizsgálni és értelmezni. A regény története mintegy 50 évet ölel fel.

 

1928: Alexander Fleming felfedezi a penicilin antibiotikum hatását. Egy véletlen folytán arra jött rá, hogy az ecsetpenészgomba olyan anyagot választ ki, amely megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezzel felfedezte az első antibiotikumot, a penicillint. Két kollegája ezt a felfedezést tíz évvel később azzal toldotta meg, hogy a penicillin csak a baktériumokat öli meg, a betegre hatástalan. Ezután kidolgozták a szer emberi használatra alkalmas változatát. Először a háborúban alkalmazták sebesült katonák kezelésére, majd a háború befejeződése után terjedt el a polgári életben

 

1946: Megszületett Oliver Stone Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró. Sajátos képi világa, lenyűgöző vizualitása, remekül szerkesztett operatőri munkája teszi jellegzetessé alkotásait. Fimjei dinamikusak, rendkívül hatásos kifejezőerővel bírnak. Számos munkájában játszott is, vagy producere és forgatókönyvírója volt. Jelentősebb filmjei: A szakasz, Tőzsdecápák, Született július 4-én, The Doors, JFK - A nyitott dosszié, Született gyilkosok, Nixon.