Kultúrtörténeti évfordulók December 20-án

1740: Megszületett Benkő József református lelkész, teológus, botanikus, történetíró, nyelvész. Egyaránt lelkes művelője volt a társadalom-és a természettudományoknak. Legjelentősebb műve a Transsilvania, a korszakbeli Erdély leírása, a művelődéstörténet, a néprajztudomány és a családtörténet napjainkban is használt forrásmunkája. Művében az államismereti iskola módszereivel vizsgálja az erdélyi társadalom anyagi és szellemi életét. Botanikusként elősként alkalmazta Linné kettős nevezéktanát magyar nyelven. Nyelvészként elsőként foglalta rendszerbe a magyar nyelv jövevényszavait.  A Magyar Hírmondóba írt cikkeivel a tudománynépszerűsítés egyik korai művelője lett.

 

1834: Megszületett Than Károly kémikus, egyetemi tanár. 48 éven keresztül vezette a pesti Tudományegyetemen a kémiai tanszéket. 1867-ben fedezte fel a karbonil-szulfidot, amelyért az osztrák tudományos akadémiától díjat kapott. Legnagyobb felfedezése 1887-ben látott napvilágot, amikor definiálta a gázok móltérfogatának fogalmát. Nevét Budapest II. kerületében középiskola őrzi.

 

1946: Megszületett John Spencer amerikai színész. Legismertebb szerepét Az elnök emberei című tévésorozatban játszotta, Leo McGarry kabinetfőnök szerepét egészen a haláláig játszotta. Emellett számos filmben játszott mellékszerepeket, többek között az Ártatlanságra ítélve, A szikla, a Cop Land és a Nincs alku című filmekben.