Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 14-én

1791: Megszületett Franz Bopp német nyelvész, az indogermán összehasonlító nyelvtudomány egyik megalapítója. Korszakalkotó munkája volt A szanszkrit nyelv konjugációs rendszeréről a görög, latin, perzsa és germán nyelv megfelelő rendszerével összehasonlítva című munkája. Ebben az igeragozásban bizonyította a részrendszerek rokonságát. Később több nyelvre és kiterjesztette kutatásait és megírta A szanszkrit, zend, görög, latin, litván, gót és német összehasonlító nyelvtant. 

 

1849: Megszületett Ivan Petrovics Pavlov Nobel-díjas orosz fiziológus, pszichológus, belgyógyász. Nevéhez fűződik a klasszikus kondicionlás és a feltételes reflex működésének leírása. Orvosként foglalkozott a keringési rendszerrel, a szív élettanát és a vérnyomás-szabályozást tanulmányozta. Sebészként is tehetséges volt, képes volt fájdalommentesen, érzéstelenítés néklül katétert helyezni egy kutya combcsonti artériájába. Foglalkozott az emésztés folyamatával is.

 

1970: Megszületett Térey János József Attila-díjas író, költő, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő képviselője. 1998 óta szabadfoglalkozású író, verseit számos irodalommal foglalkozó folyóirat közölte. Verseken kívül drámákat, novellákat és regényeket ír. Legjelentősebb munkái a Paulus című verses regény és a Nibelung-lakópark című drámatetralógia.