Kultúrtörténeti évfordulók November 26-án

1883: Megszületett Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész. műfordító, a 20. századi magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja. Vonzódott a francia költészethez, de első gyűjteményei, a Levelek Iris koszorújából (1909) és a Herceg, hátha megjön a tél is (1911) mégis a 19. századi angol költők ösztönzését mutatják. Bölcseleti jellegű lírája a magányt, a lélek és a kultúra világába való menekülést fejezi ki. Az értekező prózában is maradandót alkotott, ezekben a világháború hatására a nemesi-nemzeti értékek helyett kezdi hangsúlyozni az antik, európai és keresztény humanizmust.

 

1909: Megszületett Eugene Ionesco román származású francia író, az abszurd dráma egyik megteremtője. Egy angol nyelvkönyv példamondatainak tanulmányozása közben döbbent rá a kispolgári lét abszurditására. Első és egyben legismertebb abszurd darabja A kopasz énekesnő volt, melynek színpadra kerülésével megteremtette az abszurd színház világát. 

 

1939: Megszületett Tina Turner többszörös Grammy-és Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, színésznő. Férje, Ike Turner oldalán kezdte énekesnői karrierjét, együttesük számos nagy slágert adott elő. Válásuk után szólókarrierben kezdett, egyedül is számos nagy slágert énekelt. Közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról és sokoldalúságáról. Albumai mintegy 200 millió példányban keltek el. Énekesnői karrierje mellett számos filmben szerepelt.

 

1942: New Yorkban bemutatják Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével a Casablanca című filmet. A filmet Kertész Mihály rendezte, amely egyszerre melodráma, krimi és kalandfilm. Sok kritikus minden idők legjobb filmjeként tartja számon. Cselekményében finom egyensúlyt tartva ötvöződik a szerelmi és a politikai történet. A film három Oscar-díjat nyert, számos, benne elhangzott mondat szállóigévé vált.