Kultúrtörténeti évfordulók Február 6-án

1802: Megszületett Charles Wheatstone angol fizikus, feltaláló, a viktoriánus korszak híres feltalálója. Találmányai között van az angol harmónika, a sztereoszkóp, a Playfair számjegy nevű titkosírási technika és a távíró. Legismertebb a Wheatstone-híd fejlesztésében való közreműködése. Felfedezései és találmányai hozzájárultak az optika, az akusztika, az elektromosság és a távírás fejlődéséhez. Sokan az elektrotechnika úttörőjének nevezik.

 

1817: Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, reformer, publicista, közoktatás-és vallásügyi miniszter, az MTA elnöke. A reformellenzéken belül a centralistákhoz tartozott. 1872-től egészen haláláig, 1888-ig volt kultuszminiszter, két éven keresztül betöltötte a földművelés-, iparügyi-és kereskedelmi miniszteri posztot is. Számos művelődéspolitikai intézkedést hozott, fejlesztette a középfokú és felsőfokú oktatást. Alatta jött létre a nyolcosztályos reálgimnázium, amely érettségit is adott. Szorgalmazta az Egyetemi Könyvtár építését, megszervezte a Műemlékek Országos Bizottságát. Nevét Budapesten VIII. kerületében utca, a XIX. és VIII. kerületben iskola, az Óbudai Egyetemen Mérnökpedagógiai Intézet és díj őrzi.

 

 

1895: Megszületett Dési Huber István Kossuth-díjas festőművész, grafikus. Kezdetben a kubizmus, majd az expresszionizmus hatása alatt alkotott. Nagy hatással volt rá Vincent van Gogh drámai festészete. Művészete összekötő kapocs volt a Derkovits-féle expresszionizmus és az alföldi iskola expresszív realizmusa között. Budapesten a József Attila-lakótelepen utca, művelődési ház és általános iskola őrzi nevét.

 

1932: Megszületett Francois Truffaut francia kritikus, filmrendező, a francia új hullám emblematikus figurája. Egyedülálló utat járt be, mert tudását autodidaktaként szerezte. FIlmjei leginkább a barátságról, a barátság és szerelem problémaköréről, a szerelem és a halál közelségéről szólnak. Filmjeinek meggyőző ereje finom jellemábrázolásaiban és a tapintatos háttérben maradó rendezésben rejlett.

 

1945: Megszületett Bob Marley jamaicai énekes, gitáros, dalszerző, emberi jogi aktivista. Minden idők legismertebb reggae zenésze volt, ő tette világhírűvé a műfajt. Dalai tartalmazzák politikai nézeteit is, de  főképpen arról szólnak, hogy éppen ő mit látott vagy gondolt. Legismertebb dalai az I shot the sheriff és a No woman no cry voltak.

 

1946: Megszületett Radics Béla rockzenész, gitáros énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Kiváló gitáros, remek előadó és karizmatikus egyéniség volt. Legnagyobb zenei sikereit a Taurus együttes tagjaként érte el. Sokan a magyar Jimi Hendrixként emelegették. A zenén kívül is nyitott volt sok mindenre, sokat olvasott. Az országos elismertséget nem sikerült megszereznie, sokak szerint ez vezetett korai halálához.

 

1962: Megszületett Axl Rose amerikai énekes. Ismertté és sikeressé a Guns n' Roses együttessel vált, amelynek a fénykora az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején volt. Zenéjükben legfőképpen a hard rock, a blues, a stadion rock, a glam metal és a punk rock egyesül. Feltűnésükkel új színt hoztak a kor zenei életébe, hozzállásukat hedonista lázadás és punk attitűd jellemezte. A zenekar több millió lemezt és koncertjegyet értékesített. Napjainkban már csak ő maradt meg az alapító tagok közül, hírhedt színpadi stílusáról és a régebbi zenekari tagokkal folytatott vitáiról.