Kultúrtörténeti évfordulók Október 3-án

1845: Megszületett Petrik Géza bibliográfus. Pályáját könyvkereskedőként kezdte, majd antikvárius lett. Sopronban, majd Budapesten dolgozott, 1879-ben abbahagyta a könyvárusítást és könyvészeti kutatásokkal kezdett foglalkozni. Munkájában támogatta a Vallás-és Közoktatásügyi Minisztérium is. Nevéhez fűződik a négykötetes Magyarország bibliográfiája 1712-1860 szerkesztése, amely több mint 50 ezer tételt tartalmaz, a Magyar Könyvészet és a Corvina szerkesztése, valamint könyvkereskedelemmel foglalkozó cikket írt a Pallas Nagy Lexikonába.

 

1873: Megszületett Gombos Ferenc Albin történész, pedagógus, író. Tudományos pályája során elsősorban a középkori Magyarország és Európa történelmével foglalkozott, különösen jelentősek forráskiadványai és kresztomátiái. Foglalkozott a honfoglaló magyarság kalandozásaival, Szent István korának és a Budai Nagy Antal-féle parasztfelkelésnek a forrásaival. Szerkesztője volt a Középkori Krónikások című sorozatnak, és 1911-1912-ben a Századoknak. Jelentős az ismeretterjesztő tevékenysége.

 

1897: Megszületett Louis Aragon francia költő, író, esszéista, fordító, kritikus. Az 1920-as években jelentős szerepet játszott a dadaista és szürrealista mozgalomban, majd az 1930-as években a szocialista realizmus első számú franciaországi képviselője lett. Benedek Marcell a második világháborúban letiport Franciaország nemzeti ellenállásának költőjeként említette. A háború alatt írt nagy hatású hazafias verseiben a fasiszta megszállók ellen mozgósított. Szerelmes verseit a korszak nagy francia énekesei zenésítették meg és énekelték. Prózai művei is tükrözik a század irodalmi áramlatait: található közöttük szürrealista regény, realista regény és új regény.

 

1953: Megszületett Cseke Péter Jászai Mari-díjas színész, színházigazagtó, rendező, egyetemi tanár. Pályája elején a fiatal hős szerepkört töltötte be, később sikerrel játszott karakterszerepeket is. Játékstílusa könnyed a prózai, az énekes és a táncos szerepekben egyaránt. 2008 óta a kecskeméti Katona József Színház igazgatója.