Kultúrtörténeti évfordulók Április 4-én

1853: Megszületett Zipernowsky Károly mérnök. A magyar elektrotechnika egyik kiemelkedő személyisége. Déri Miksával és Bláthy Ottóval közösen alkotta meg azt a zártmagos transzformátort, amelyet váltakozó áramú áramelosztó rendszerekben alkalmaztak párhuzamos kapcsolásban. A Műegyetem professzoraként az erősáramú elektrotechnikai tanszék első vezetője volt. Szabadalmazott találmányainak gyűjteménye 1900-ban a párizsi világkiállítás alkalmából könyv alakban is megjelent. A 40 találmány között olvashatunk egyvágányú vertikális nyommal bíró vasútszerkezetről, a többfázisú áramrendszerek előnyéről, váltakozó áramok egyenárammá alakításáról. Nevét többek között emlékérem, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum róla elnevezett terme és Budapest III. kerületében általános iskola őrzi.


 

1883: Megszületett Juhász Gyula költő, a 20. század első felének egyik legelismertebb magyar költője, József Attila előtt a magyarság sorsának legjelentősebb magyar lírai kifejezője. Élet és költészet, egyéni sors és lírai témavilág egyetlen modern költõnknél sem forrt úgy össze, mint nála. Egész életén át boldogtalan volt, társtalan magánya sohasem oldódott fel, s a „végekre” való számûzettetése, tragikus betegsége meg pesszimista kedélyvilága csaknem kezdettõl fogva rányomta bélyegét verseire. Így lett lírájának alapja a mélabú, a rezignált bánat. Elsõsorban az impresszionista hangulatlíra mûvelõje volt, mélyen hitt a Szépségben, s a Mûvészetben.

 

1925: Megszületett Spira György történész. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legeredményesebb kutatója volt. Munkásságának nagy részét e korszak vizsgálata tette ki. Mindenre kiterjedően feltárta a magyar és az osztrák levéltárakban rejtőzködő forrásokat, részletesen taglalta Széchenyi szerepét, foglalkozott a nemzetiségi kérdéssel is.

 

1930: Megszületett Simai Mihály Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár. Kutatási területe a világgazdaságtan, ezen belül a kapitalista országok és a harmadik világ kérdéskörei, a világgazdaság 21. századi kérdései, valamint a globális transzformációk. Több mint 280 tudományos publikáció szerzője, illetve társszerzője, közel negyven könyv szerzője. 

 

1931: Megszületett Hacser Józsa kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő. Leginkább groteszk, humoros alakok és drámai szerepek megformálásával tűnt ki. Játszott a Miskolci Déryné Színházban, a Jókai Színházban, a Thália Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. Számos filmben játszott és rajzfilmekben volt hallható szinkronhangként.

 

1932: Megszületett Anthony Perkins amerikai színész. 21 évesen debütált a mozivásznon, második filmjében a Szemben az erőszakkal című alkotásban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb új színésznek járó Golden Globe-díjat és begyűjtött egy Oscar-jelölést is. Legjelentősebb szerepét az Alfred Hitchcock rendezte Psycho című filmben játszotta, amely a nemzetközi hírnevet is meghozta számára.

 

1944: Megszületett Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere (1998-1999), a Budapesti Corvinus Egyetem rektora (2000-2003). Fő kutatási területe a vállalatgazdaságtan, a versenyképesség és a logisztika. Ezekben a témakörökben ért el nemzetközileg is elismert eredményeket és végzett iskolateremtő tevékenységet.

 

1946: Megszületett Spiró György Kossuth-díjas író, költő, irodalomtörténész, műfordító. A legtermékenyebb magyar kortárs szerzők egyike. Darabjai és átdolghozásai folyamatosan a színházak műsorán vannak. Jelentősebb regényei: Kerengő, Az Ikszek, Fogság, Felségverseny, Tavaszi tárlat, A Jövevény, A jégmadár.