Kultúrtörténeti évfordulók Március 10-én

1772: Megszületett Friedrich von Schlegel német filozófus, író, műkritikus. A német romantika filozófiai és művészeti szempontból is jelentős képviselője. Filozófiája a művészet és a filozófia viszonyának elemzéséből bontakozik ki. Szerinte a tapasztalat egyfelől csak a műalkotásokban nyilvánul meg, másfelől a művészet számára viszont nélkülözhetetlen a filozófia, mert a műalkotások által létrejövő tapasztalatok a filozófia útján rögzülnek és válnak elérhetővé. 

 

1920: Megszületett Boris Vian francia író, költő, muzsikus. Művei meglepő humorral, költői érzelmességgel, szürrealista cselekménnyel és elegáns cinizmussal léptek túl az egzisztencialista búskomorságon. Írásait eredeti tehetség, bravúros nyelvhasználat és polgárpukkasztó tartalom jellemzi. Legismertebb művei a Tajtékos napok és a Pekingi ősz.

 

1940: Megszületett Chuck Norris amerikai karate-világbajnok, színész. Karrierjét harcművészként kezdte, egymás után nyerte a profi középsúlyú világbajnokságokat és megválasztották az Év karatésának. Ezután került sor a filmes debütálásra, számos akciófilmben szerepelt, legismertebb szerepe a Walker, a texasi kopó című sorozat címszerepe volt. Manapság leginkább az Interneten róla keringő vicces mondások alapján hallunk róla.

 

1946: Megszületett Venczel Vera Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes művész. Kezdetben naivaszerepek sorát kapta a rendezőktől, törékeny alkata ezekre tette alkalmassá. A későbbiekben szerepjátéka drámaibbá vált. Rendszeresen szerepelt tévéfilmekben, mellette szinkronizált és a rádiós hangjátékokban is felbukkant. Klasszikus és közelmúltban játszódó történetek figurái emlékezetes alakításaival fonódtak össze. 

 

1958: Megszületett Sharon Stone Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer, az 1990-es évek szexszimbóluma. Kisebb-nagyobb szerepekkel kezdte karrierjét, első jelentős szerepét Az emlékmás című filmben alakította. A nagy áttörést az Elemi ösztön című erotikus film hozta meg számára, amelynek forró jelenetei valóságos szexszimbólummá emelték. Jelentős filmje volt még a Sliver, A specialista, a Gyorsabb a halálnál, a Casino, Az ördög háromszöge, Az utolsó tánc és a Vágyak vonzásában