Kultúrtörténeti évfordulók Január 13-án

1884: Megszületett Mattis Teutsch János erdélyi magyar festő, szobrász, grafikus. Az avantgárd művészetek európai rangú mestere, aki alkotó módon kapcsolódott be az expresszionizmus, a kubizmus és az absztrakt művészet stílusirányzataiba. Számos külföldi kiállításon szerepelt, legjelentősebbnek a berlini mondható, ahol együtt szerepelt Paul Klee-vel és Marc Chagallal. 

 

1921: Megszületett Csákányi László Jászai Mari-díjas színművész, énekes, Érdemes és Kiváló művész. Sokoldalú jellemábrázoló tehetségét számos színdarabban és filmben kamatoztatta. Játszott többek között a Nemzeti Színházban, a Fővárosi Operettszínházban, a Vígszínházban, a Józser Attila Színházban és a Vidám Színpadon. Népszerű szinkronszínész volt, leginkább a Fréd és Béni Frédijeként emlékezhetünk a hangjára. 

 

1924: Megszületett Paul Karl Feyerabend osztrák származású amerikai tudományfilozófus, egyetemi tanár. A bécsi iskola szellemében nevelkedett, majd a későbbiekben a pozitivizmus irányzatát követte. Filozófiájában a szigorú kritikus racionalizmus elmélete vált uralkodóvá: elvetette a formális értékek rideg sablonjait, ami miatt megkapta az "Anarchia filozófusa" becenevet. A tudomány és a művészet kapcsolatát vallotta, amelyet A tudomány mint művészet című munkájában fejtett ki. 

 

1932: Megszületett Szilvási Lajos író. Első regényei a második világháborúban és az azt követő időben játszódnak. Jellemző rájuk a kalandos, fordulatos cselekmény. Művei erkölcsi példaadással rendelkeznek, de nem mindig festenek hű képet a korszakról. Műveinek témája még a fiatalok felnőtté válása, a szexualitás, a gondolkodás a munkavállalás és önállósodás terén. 

 

1966: Megszületett Patrick Dempsey amerikai színész. Leginkább akkor lett befutott színész, amikor megkapta a Grace Klinika című sorozatban Dr. Derek Sheperd szerepét, emellett majdnem ő lett Doktor House is. Szerepelt még a Sikoly 3, a Mindenütt nő, a Transformers 3 és a Boldogító talán című filmekben. A filmezés mellett leginkább autóversenyeken lehet vele találkozni, versenyzett Le Mansban és Daytonában és szereti a Formula-1-et is.