Kultúrtörténeti évfordulók Október 13-án

1872: Megszületett Glatz Oszkár festő, a nagybányai festőiskola tagja. Képeit naturalista posztimpresszionista stílusban festette. Erőssége az alakábrázolás, a mozgás ábrázolása, a plen air festés, a táj és az ember egységének bensőséges ábrázolása, a népviseletek megörökítése. Képei mellett jelentősek művészeti írásai is, számos cikket írt a magyar népművészet hagyományainak megőrzése érdekében. 

 

1907: Megszületett Dajka Margit Kossuth-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész. Naiva szerepekkel kezdte pályáját, gyakran szerepelt zenés játékokban szubrettként, később inkább drámai hősnő, majd az anyaszínésznő szerepét alakította. Nagy hatású, sokoldalú színészetében tragikai és komikusi elemek is hitelesek voltak. Molnár Gál Péter az ő művészetét jellemezte a tragikomika szóval. Színházban és filmen egyaránt vezető színésznő volt.

 

1921: Megszületett Yves Mondtand francia sanzonénekes, filmszínész. A külföld szemében sokáig a francia férfieszmény megtestesítője volt. Az 1940-es években kezdett el énekelni. Ő volt az első, aki szakított s színpadi öltözködés hagyományaival, és öltöny és nyakkendő helyett ingujjban állt ki a színpadra. Sikeres énekes volt Európában és Amerikában egyaránt, ő volt a legszebb hangú és legterhetségesebb énekes, aki ki tudta fejezni a nép fájdalmát, örömét, kiválóan tudta érzékeltetni éneklésével az élet humoros jeleneteit is. Gyorsan elkezdte vonzani a film is, egyik legismertebb filmje A félelem bére volt.

 

1922: Megszületett Rózsa György diplomata, könyvtáros, a MTA könyvtárának és az ENSZ genfi könyvtárának igazgatója, cÍmzetes egyetemi tanár. Kutatási terüelte a szakirodalmi informatika elmélete és módszertana volt, témájának társadalomtudományi, közgazdasági, kutatásszervezési és nemzetközi összefüggéseit is vizsgálta. Részt vett a hazai bibliológiai kutatások újraindításában, a könyvtárosok akadémiai tudományos minősítését végző bizottságok felállításában, irányította az Akadémiai Könyvtár modernizálását. Foglalkozott még az információs társadalommal és a fejlődő országok támogatásainak új formáival is.