Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 12-én

1888: Megszületett Tersánszky Józsi Jenő Baumgarten-és Kossuth-díjas író, a a 20. századi magyar prózairodalom egyik kiemelkedő alakja. Szemléletére jellemző a tragikumot is feloldó humor, a mindenen túljutó életakarat, a szabadság tisztelete, a romantikus társadalomellenesség. Epikáját a kifogyhatatlan mesélőkedv, az életszerűséget középpontba állító epikus alakítás jellemzi. Legismertebb regényei: Kakuk Marci, Legenda a nyúlpaprikásról.

 

1921: Megszületett Stanislaw Lem lengyel sci-fi író. Egykoron ő volt a legolvasottabb nem angol nyelven publikáló sci-fi szerző a világon. Munkáiban gyakran bocsátkozik filozófiai spekulációkba a technológiáról, az intelligencia természetéről, a kétoldali kommunikáció és a kölcsönös megértés nehézségeiről vagy az emberi korlátokról és az emberiség világegyetemben elfoglalt helyéről. Témáit sokszor fikcióként mutatja be, elkerülve a tudományos élet buktatóit és a tudományos stllus korlátait. Könyveit 41 nyelvre fordították le és világszerte mintegy 27 millió példány fogyott belőlük. 

 

1940: Franciaországban négy gyermek felfedezi a lascaux-i barlang bejáratát. A barlangban található festmények mintegy 15-17 ezer évesek. Kutatók szerint a barlang szakrális funkciókat látott el, veszélyes állatok áldozati helye volt. A francia állam még abban az évben műemlékké nyilvánította a barlangot és 1948-ban a turisták számára is látogathatóvá tették. Napjainkban a Világörökség részét képezi.

 

1973: Megszületett Paul Walker amerikai színész. Már gyermekkorában reklámfilmekben szerepelt, majd kisebb sorozat-és filmszerepek következtek. Az 1990-es években olyan vigjátékokban szerepelt, mint A csaj nem jár egyedül és a Pleasantville. A nagy sikert a Halálos iramban-filmek hozták meg számára. Halálos autóbalesete az egész világot sokkolta.