Kultúrtörténeti évfordulók Február 23-án

1685: Megszületett Georg Friedrich Händel német származású barokk zeneszerző. Élete nagy részét Angliában töltötte, ezért az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tekintik. Zenéjében az itáliai zenei hagyományok mindvégig jelen vannak, ezek keverednek a némettel, amelyből kialakult a händeli stílus. Műveiben rendkívüli drámai erőt lehet érezni. Munkásságával nagy hatással volt a későbbi bécsi klasszikusokra.

 

1899: Megszületett Erich Kästner német költő, író. Az 1920-as években kibontakozó polgári humanizmus írója, az expresszionizmus világmegváltó extravaganciáját felváltó új tárgyilagosság képviselője. Műveiben optimista moralistaként küzd az emberiség megjavításáért. A világ elsősorban ifjúsági regényíróként ismeri, legismertebb műve A két Lotti.

 

1920: Megszületett Máriáss József Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész. Kiváló karakterszszínészként vígjátéki és drámai szerepekben aratott sikert. Játszott többek között a Belvárosi Színházban, az Ifjúsági Színházban, a Vidám Színpadon, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. A tévénézők leginkább a Szomszédok című teleregény Bőhmjeként ismerhették, akit egészen haláláig alakított. Emlékére a zalaegerszegi színház díjat alapított 1999-ben.

 

1943: Megszületett Kozák András Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, művészeti vezető, Érdemes és Kiváló művész. Legnagyobb sikerrel a helyzetükből kitörni vágyó, nyughatatlan paraszt, illetve értelmiségi karaktereket alakította. Játékstílusában szenvedélyessége intellektuális távoslágtartással keveredett. Színpadon és filmen egyaránt sikeres alakításokat nyújtott. 

 

1967: Megszületett Stohl András Jászai Mari-díjas színművész, televíziós műsorvezető. A Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a budapesti Katona József Színházba került, majd szabadúszó lett. Tagja volt még a Nemzeti Színháznak és a Vígszínháznak. Számos filmben nyújtott feledhetetlen alakítást, kedvelt szinkronszínész, televíziós műsorvezető. Napjainkban leginkább botrányaival tűnik ki.