Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 11-én

1862: Megszületett O. Henry amerikai író. Írásai leginkább a meglepő és csattanós befejezéseikről híresek. Sokan az amerikai Maupassant-nak tartják, mivel ő is szerette az ilyen befejezéseket, de O. Henry történetei játékosabbak, optimistábbak. Művei nagy része saját korában, a 20. század elején játszódik, hősei egyszerű new york-i emberek. Közismert volt arról is, hogy remekül adta vissza a kor hangulatát.

 

1930: Megszületett Juhász Gyula történész, Juhász Ferenc költő öccse. Legfőbb kutatási területe a két világháború közötti és a második világháború alatti Magyarország politika-és eszmetörténete, valamint a magyar diplomáciatörténet volt. Vizsgálatai jelentősen hozzájárultak a második világháború alatti Magyarország külpolitikai helyzetének és lehetőségeinek tényszerű megítéléséhez. Főszerkesztő-helyettese volt a Történelmi Szemlének és 1986-tól egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója volt. Oldalunkon olvasható egy ajánló a Magyarország külpolitikája című könyvéről: https://konyvtori.webnode.hu/konyvajanlo/tortenelem/magyarorszag-kulpolitikaja-1919-1945/

 

1930: Megszületett T. Sós Vera Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, Turán Pál matematikus felesége. Fő kutatási területei a számelmélet, a kombinatorika és a gráfelmélet. Kutatásainak egyik legjelentősebb eredménye az Erdős - Rényi - Sós-féle barátságtétel, amely szerint ha egy véges gráfban bármely két pontnak egy közös szomszédja van, akkor van pont, aminek az összes többi szomszédja.

 

1940: Megszületett Brian de Palma amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Az Új-Hollywoodként ismert rendezőnemzedék tagja. Kezdetben rövidfilmeket készített, majd átváltott a játékfilmekre, de rendezett videoklipet is. Korai munkáin Jean-Luc Godard hatása érződik, míg legjobb filmjei Alfred Hitchcock stílusát idézik. Jelentősebb filmjei: Carrie, Gyilkossághoz öltözve, Halál a hídon, A sebhelyesarcú, Aki legyőzte Al Caponét, Hiúságok máglyája, Káin ébredése, Mission: Impossible, Femme fatale.

 

1977: Megszületett Varró Dániel József Attila-díjas költő, műfordító. A kortárs magyar líra egyik legkiemelkedőbb képviselője. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat. Öt önálló kötete jelent meg, emellett több gyereknek szóló könyv társszerzője. Versírás mellett műfordítói tevékenységet végez, főleg verseket és színdarabokat ültet át magyarra.