Kultúrtörténeti évfordulók Július 13-án

1927: Megszületett Katus László történész. Pályafutása kezdetén a középkor volt a kutatási területe, majd a Kárpát-medence nemzetiségei, a 18-19. századi társadalom-és gazdaságtörténet érdekelte, de foglalkozott történeti demográfiával, statisztikával és kartográfiával is. Jelentős az egyetemi tanköbnyvíró munkássága a középkor és a 18-19. századi Magyarország témakörében is. 

 

1928: Megszületett Szűcs Jenő történész, egyetemi tanár, a 20. század egyik legkiemelkedőbb történésze. Kezdetben a középkori magyar várostörténettel és a 16-18. századi gazdasággal foglalkozott, majd érdekelni kezdte a középkori eszmetörténet, azon belül a politikai gondolkodás és a nemzeti tudat előtörténete. Részletesen kidolgozta a középkori nemzetfogalom használatát. Foglalkozoitt a kései Árpád-kor történetével is. 

 

 

1940: Megszületett Sir Patrick Stewart angol színész. Tizenévesen már színházban játszott, majd tévéprodukcióban tűnt fel. Első fontosabb filmes szerepét az Excalibur című filmben kapta. Legjelentősebb szerepei a Star Trek Új Nemzedék című sorozatban Picard kapitány és az X-Men filmek Charles Xavier karakterei voltak. 

 

1942: Megszületett Harrison Ford amerikai színész. Legismertebb szerepei Han Solo az eredeti Csillagtok Háborúja-trilógiában és az Indiana Jones-sorozat címszerepe. Hosszú karrierje során számos filmben játszott, a legismertebbek: Szárnyas fejvadász, Férfias játékok, A szökevény, Végveszélyben, Az ördög maga, Az elnök különgépe, Temetetlen múlt, Hat nap, hét éjszaka.

 

1944: Megszületett Rubik Ernő a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár. Nevéhez több logikai játék megalkotása fűződik. Legismertebb közülök a bűvös kocka, ami megjelenését követően példátlan nemzetközi sikert ért el. Valójában egy térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki róla, hogy játékként is kiválóan alkalmazható. Későbbi találmányai már nem érték el a bűvös kocka népszerűségét.

 

1985: Megrendezik a Live Aid monumentális szuperkoncertet. A koncert célja az etiópiai éhezők megsegítése volt. Két fő helyszínen, a londoni Wembley stadionban és a philadelphiai John F. Kennedy stadionban rendezték mintegy 16 órán keresztül. Olyan neves előadók léptek fel, mint a Status Quo, az INXS, B. B. King, Sade, a Black Sabbath, a Run DMC, Sting, Phil Collins, Bryan Adams, a U2, a Beach Boys, a Dire Straits, a Queen, David Bowie, a The Who, Santana, Elton John, a Wham, Madonna, Paul McCartney, Eric Clapton, a Led Zeppelin, a Duran Duran, Cliff Richard, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan. Mindkét helyszínen egy-egy közös dallal zárták az eseményt, Londonban Do they know its christmas, Amerikában a We are the world csendült fel.