Kultúrtörténeti évfordulók Március 30-án

1746: Megszületett Francisco Goya spanyol festő, grafikus. A spanyol festészet nagy virágzó korszakában ő az utolsó nagy mester. Egyike a legsokoldalúbb és legegyénibb művészeknek, kezdetben a barokk és a rokokó művészetének folytatója, majd megjelenik nála is a romantika. A modern festészet egyik atyja, művészete megihlette a francia impresszionistákat és a német expresszionistákat. 

 

1844: Megszületett Paul Verlaine francia költő. Költészetét leginkább a parnasszizmus eszméivel lehetne jellemezni, szembefordult a romantikával, tagadta a költő vátesz mivoltát és prófétai küldetését. Elvetette a fejlődéshitet, és a végzet erejét hirdette. Központi témája az eszményi szép volt, amelyet szenvtelen hangnemben és precíz stílusban próbált meg elérni. Költészetében jelentős nyomokat hagyott a szimbolizmus is. Legismertebb versei a Költészettan és az Őszi chanson.

 

1853: Megszületett Vincent van Gogh holland festőművész. Művészetében nem ismert kompromisszumot és nem tudta magát alárendelni semminek. Pályája az emberi és alkotói szenvedés szélsőséges állapotait sűrítette magában. Festészetében szinte minden eljövendő művészeti ág jeleit fel lehetett fedezni. Azok közé a művészek közé tartozott, akiket csak haláluk után ismertek el. Először a németek rendeztek kiállítást képeiből, innentől stílusát az expresszionizmus előfutáraként értelmezték.

 

1906: Megszületett Gelléri Andor Endre író. Az álomszerűség, a csodás elemek jellemzik elbeszéléseinek egyik vonulatát, a másikat pedig a naturalista-realisztikus ábrázolás. Élményanyaga a budapesti szegények, munkanélküliek, fizikai munkások világából táplálkozik. Módszerét Kosztolányi Dezső "tündéri realizmusnak" nevezte.

 

1945: Megszületett Eric Clapton Grammy-díjas brit gitáros, énekes, zeneszerző, a "Lassúkezű" a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású zenésze, egyedülálló módon háromszor iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be. Karrierje során többször váltott stílust, ennek ellenére zenéje megőrizte a blues hagyományait. Zenélt többek között a blues rock, a hard rock, a delta blues, a pszichedelikus rock, a pop és a reagge műfajában. Egy koncertjét közvetítő tv-csatorna ajánlójában a következőként jellemzték 20 évvel ezelőtt: "A legfeketébb fehérbőrű zenész". 

 

1951: Megszületett Romsics Ignác történész, egyetemi tanár. Fő kutatási területe kezdetben a 20. század magyar politikatörétnete, főleg a két világháború közötti időszak. Külön foglalkozott Bethlen István életével és politikájával. Foglalkozott a magyar történetírás főbb kérdéseivel, egyik legjelentősebb munkája az egész magyar történelmet tárgyaló kötete.

 

1967: Megszületett Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató. A komplex hálózatok elméletének területén meghatározó eredményeket ért el. Az ő tudományos munkája alapján vált fontos kutatási területté a skálafüggetlen hálózatok tanulmányozása. Kutatócsoportjával együtt a web átmérőjét is meghatározták. Számos tudomány-népszerűsítő könyv szerzője. 

 

1968: Megszületett Celine Dion többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnő, minden idők legsikeresebb kanadai művésze. Karrierje során szémos műfajban énekelt, a rocktól az R' n B-n keresztül a gospel és az európai klasszikus zenei stílusig egyaránt. Albumait ugyan vegyes visszajelzések követték, ennek ellenére erőteljes hangját mindig elismerés fogadta.