Kultúrtörténeti évfordulók Április 11-én

1900: Megszületett Márai Sándor posztumusz Kossuth-díjas író, költő, újságíró. A létező valóságos és az elképzelt ideális magyar polgárság legkövetkezetesebb irodalmi képviselője, aki a polgárságot kritikusan szemlélte, emellett eszményítette is. A klasszikus polgárság eszményeit tartotta a legtökéletesebbnek. 1948-ban történő emigrációja után tudatosan kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből és haláláig a nevét sem nagyon lehetett hallani. Az 1980-as években már kiadhatták volna itthon műveit, de ő nem engedte addig, amíg magyar földön szovjet csapatok vannak. Életműsorozata 1990 után jelenhetett csak meg. 

 

1905: Megszületett József Attila posztumusz Kossuth-és Baumgarten-díjas költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Kezdetben Petőfi hangján szólalt meg, majd a nyugatosok mintájára verselt. A harmincas években már saját hangját lehetett olvansi, amelyek magas színvonalat képviselnek. Verseinek egyik meghatározó témája a város, gyakori kép a külvárosi táj. A későbbiekben versei komorabbak lesznek, egyre gyakoribbá válik az alkony, az este, az ősz, a tél és a fagy motívuma. Mindössze harminckét évet élt, a második világháború után a szocialista világköltészet vezéregyénisége lett. 1964 óta születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ezen a napon irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal-és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. 

 

1915: Megszületett Kesztyűs Lóránd orvos, immunológus, patofiziológus. Úttörő szerepet játszott az immunológia tudományának magyarországi önállósodásában, legjelentősebb vizsgálatai az idegrendszer és az immunrendszer közötti élettani viszony tisztázására irányultak. Jelentős volt tudományszervező munkássága is, harminc éven keresztül vezette a Debreceni Egyetem Kórélettani Intézetét, amely a magyarországi immunológiai kutatások központjává vált. 

 

1956: Megszületett Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes művész. Izgalmas megjelenése, sajátos mély hangja karikírozó képességgel párosul. Karrierjét a Vígszínházban kezdte, majd szabadfoglalkozású színésznő lett. Kedvelt szinkronszínésznő, közel 300 filmben kölcsönözte különleges hangját. Számos filmben szerepelt, rendszeresen hallható különböző politikai-közéleti kabarékban, paródiaműsorokban.