Kultúrtörténeti évfordulók Május 6-án

1856: Megszületett Sigmund Freud osztrák neurológus, pszichiáter, a pszichoanalitikus iskola megalapítója. Orvosként kezdte pályáját, és a lelki eseményeket kezdetben kémiai és fizikai eseményekkel magyarázta. Később viszont az álmok, az elszólások, a nyelvbotlások és a korai gyermekkor emlékképei alapján kezdte értelmezni az emberi lélek működését. Nézetei szerint az ember tudatos világa mögött vagy alatt egy tudattalan ösztönvilág helyezkedik el, amelyet a szexuális vágyak és az erőszakra való hajlam határoznak meg. A társadalmi normák és elvárások hatására az egyén ezeket az ösztöneit elnyomja, s ez az elfojtás olykor szorongásokat és más lelki torzulásokat idézhet elő. Az ösztönök és a társadalmi elvárások harmonikus egyeztetésében Freud döntő jelentőséget tulajdonított a korai gyermekkornak, és ezen belül a gyermek és a szülők kapcsolatának. Elméletét az 1909-ben megjelent öt előadásból álló Pszichoanalízis című könyvében fejtette ki. Ebben bevezette a tudatalatti fogalmát, amely akkor képződik meg, amikor az anya-gyermek zavartalan viszonyban megjelenik az apa, ez az ödipális állapot. Innentől indulnak el a tudat mélyére nyomott frusztrációk, amelyek levezetésére a kultúra számos lehetőséget kínál a művészettől a munkáig, a politikától a civil társadalmi csoportokban való részvételig. Az ember ezeken a kulturális területeken társadalmi szerepeket játszik, azaz szabályoknak felel meg. Ez a szabálykövető énünk a super-ego, amely dominál bennünk, amikor ezekben a szerepekben működünk. A tudat alá nyomott feszültségekből, gondolatokból alakul ki az ösztön-énünk, amelyet az egészséges ember tud szabályozni. Az ösztönén feszültségeinek levezetésére számos lehetőség kínálkozik a rituális ünnepektől az elfogadott formájú szexuális életig.

 

1867: Megszületett Iványi-Grünwald Béla festő. A Mintarajz-iskolában tanult, ahol Székely Bertalan növendéke volt. Tanult még Párizsban és Müchenben, utóbbi városban Hollósy Simon volt a mentora. A Nagybányai Művésztelep egyik alapítója, itt realista tájak és jelenetek egész sorát festette. Később a dekoratív, stilizáló, szecessziós stílussal kísérletezett. Vezetője volt a Kecskeméti művésztelepnek. Pályája végén főleg egyszerű kivitelezésű, valósághű tájképeket festett.

 

1915: Megszületett Orson Welles amerikai rádiós, színész, színházi és filmrendező. Először rádiósként hívta fel magára a figyelmet. a CBS-en Mercury on the air címmel vezetett műsort, amelyben klasszikus és modern regények rádiós adaptációját adta elő. H. G. Wells Világok harca című művét olyan élethűen adta elő, hogy a hallgatók milliói elhitték a földönkívüliek invázióját és pánikba estek. Később a film világában tevékenykedett, legjelentősebb rendezése az Aranypolgár című film volt. A film újdonsága az volt, hogy a főszereplőt több szereplő szemszögéből mutatta be.

 

1952: Megszületett Christian Clavier francia színész, producer. Színészi karrierje egy középiskolai komikus színházi társulatban kezdődött. Ezután filmezni kezdett, legtöbbször vígjátékokban szerepelt, de láthattuk drámai filmekben is. Az ismeretséget a Jöttünk láttunk visszamennénk című filmben Jacques Foch karaktere hozta meg számára, majd szerepet kapott az Asterix filmadaptációiban is.

 

1961: Megszületett George Clooney kétszeres Oscar-és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró. Számos filmben és sorozatban szerepelt, a Vészhelyzet című sorozat Ross doktora hozta meg számára a közönségsikert. A sorozatban 5 évadot szerepelt, majd számos sikeres filmben láthattunk, az ismertebbek: Alkonyattól pirkadatig, Mint a kámfor, Sivatagi cápák, Ocean's-sorozat.