Kultúrtörténeti évfordulók December 18-án

1879: Megszületett Paul Klee svájci festő, grafikus. Sokan az expresszionizmus legsokoldalúbb festőjének tartják, aki a legváltozatosabb színkezeléssel hozta létre a figuratív és nonfiguratív festészet határára helyezhető munkáit, amelyeken a leggyakoribb motívum a sok kis színes négyzet alkalmazása. Számos gyerekrajzra emlékeztető művet is készített.

 

1894: Megjelenik az Új idők című képes szépirodalmi hetilap első száma Herczeg Ferenc szerkesztésében. Herczeg mellett állandó munkatársa volt a lapnak Mikszáth Kálmán és Bródy Sándor is. A hetilap többnyire népi-nemzeti, konzervatív beállítottságú volt, amely a vidéki értelmiségiek érdeklődésének megfelelő cikkeket, társasági híreket, divatfotókat és irodalmi alkotásokat közölt, de volt családi-és gyermekrovata is. Herczeg egészen 1944-ig szerkesztette a lapot, amely ezután még öt évig működött. 

 

1906: Megszületett Zelk Zoltán Baumgarten-, József Attila-és Kossuth-díjas költő, prózaíró. Kései expresszionistaként indult, majd a Nyugat harmadik nemzedékébe sorolódott be, realisztikus, leíró jellegű, érzelmes-ösztönös világképű verseivel. 1945 után egy időre sematikus szocreál íróvá vált, lelkesen éltette a kommunista vezetőket. A politikából való kiábrándulás kibontakoztatta lírájának igazi értékeit az életértékek és a magány, az öregedés, a betegség, a halál feszültségének erőterében.

 

1946: Megszületett Steven Spielberg háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer. a legsikeresebb filmrendezők egyike. Nagy sikerű filmjeiben olyan erős érzelmi töltetű témákat dolgozott fel, mint a rabszolgaság (Amistad), a háborús viszontagságok (Ryan közlegény megmentése) és a terrorizmus (München). Gyakran visszatérő témája a gyermeki, naív rácsodálkozás, amelyek megtalálhatóak az E. T. - A földönkívüli, a Harmadik típusú találkozások, a Hook és az A. I. - Mesterséges értelem című filmekben.

 

1963: Megszületett Brad Pitt Oscar-és Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. A világ legvonzóbb férfiszínészei között tartják számon, magánélete a búlvársajtó kedvelt témája. Színészi karrierjét televíziós sorozatok epizódszerepeiben kezdte, majd számos sikeres mozifilmben szerepelt, a legjelentősebbek: Thelma & Louise, Szenvedélyek viharában, Interjú a vámpírral, 12 majom, Hetedik, Hét év Tibetben, Az ördög maga, Ha eljön Joe Black, Harcosok klubja, Blöff, Trója, Ocean's eleven, Mr. és Mrs. Smith, Becstelen brigantyk

 

1980: Megszületett Christina Aguilera hatszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró. Gyermekként Britney Spearsszel együtt szerepelt a Mickey Mouse Clubban, majd a későbbiekben karrierjük párhuzamosan haladt. Sokan generációjának egyik legjobb hangú énekesnőjeként tartják számon. Karrierje során több zenei stíusban énekelt, dalainak állandó témája a szerelem, de énekelt többek között a hitről, az emancipációról és a gyászról is.