Kultúrtörténeti évfordulók Április 15-én

1452: Megszületett Leonardo da Vinci itáliai polihisztor. Festő, szobrász, költő, énekes és mérnök volt egy személyben. Képzőművészeti alkotásai közül sajnálatos módon szinte csak festményei maradtak fenn. Ezek bizonyítják, hogy miként küzdött meg a quattrocento által nyitva hagyott problémákkal: az alakok szinte mértani elrendezésével, a távlat érzékeltetésével, a fontosabb részletek váratlan fénnyel való elárasztásával vagy éppen árnyékban hagyásával. Ismertebb művei: Mona Lisa, Sziklás Madonna és Az utolsó vacsora.

 

1707: Megszületett Leonhard Euler svájci matematikus, fizikus, a matematikatörténet egyik legtermékenyebb és legjelentősebb alakja. Rendkívül termékeny és sokoldalú tudós, elsősorban matematikus, de kiváló fizikus is volt. Munkásságában 28 nagyobb mű és több mint 800 értekezés szerepel. A matematika szinte valamennyi ágában maradandót alkotott. Foglalkozott a tudományos módszerek népszerűsítésével is. 

 

1880: Megszületett Max Wertheimer cseh pszichológus. Egyik megalapítója volt a pszichológia alaklélektani irányának, melynek fő érdeklődési területe a percepció volt, de a méretmegítélést, a mozgásfelismerést és a színek különböző megvilágításban történő felismerését is vizsgálták. Az alaklélektan jelentősen hozzájárult a tanulás-és problémamegoldás felismeréséhez. 

 

1934: Megszületett Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló művész. Temperamentuma, fiús bája, rendkívüli tánctehetsége hosszú időre a zenés vígjátékok állandó hősévé avatta. Jellemformáló készségét, sokoldalú színészi képességeit inkább a film, illetve más színházak kísérletező kedvű rendezői aknázták ki. Megtört, esendő kisemberek, hétköznapi tragédiák elevenednek meg az érett színész játéka nyomán.

 

1959: Megszületett Emma Thompson kétszeres Oscar-és Golden Globe-díjas angol színésznő, forgatókönyvíró. Filmjeiben nagyrészt megfontolt és határozott nőket játszik, de valójában a komika szerepe áll közelebb hozzá. Jelentősebb filmjei: Szellem a házban, Napok romjai, Sok hűhó semmiért, Junior, Értelem és érzelem, Igazából szerelem