Kultúrtörténeti évfordulók November 17-én

1773: Megszületett Csokonai Vitéz Mihály költő. korának legkiemelkedőbb magyar költője mind a népies, mind a rokokó, mind a szentimentalista, mind a klasszicista stílusban jelentős műveket írt. Drámái, folyóirat kísérlete, eposztöredéke is egy sokoldalú zsenit mutatnak, akit nem lehet egy szemléleti kategóriába vonni. Olykor vegyítette is a stílusokat. A Dorottya című munkájában (1804) a klasszicista vígeposz hagyományát a barokk életkép groteszk humorával, két lírai kötetében, a Lillában és az Ódákban a rokokó stilizálást, klasszicista célzatosságot és leírást, valamint az érzékenység kultuszának szubjektív hangvételét ötvözte egymással.

 

1869: Megszületett Ignotus Hugó költő, író, újságíró, a magyar kritikatörténelem meghatározó alakja, a városi egyik kiemelkedő képviselője. Irodalmi munkásságában a líra játszotta a főszerepet, költészetét másodrendűnek érezte a kortársakhoz képest. Jelentős az irodalomszervező képessége, nagy szerepe van abban, hogy az általa szerkesztett Nyugat aranynemzedéke világszínvonalra emelte a magyar irodalmat. Kritikáiban éles karddal állt ki a nyugatos írók és költők mellett, az esztétikai teljesítményt tette meg mércének. 

 

1902: Megszületett Wigner Jenő Nobel-díjas magyar-amerikai fizikus. Egyike volt azoknak az 1920-as évekbeli fizikusoknak, akik újjáteremtették a fizika tudományát, többek között bevezetve a kvantummechanikába a szimmetriák elméletét. Mellette az atomenergia békés felhasználásának úttörője lett, ő tervezte meg az első kísérleti atomreaktort. 

 

1911: Megszületett Básti Lajos Kossuthd-díjas színész, főiskolai tanár, Érdemes és Kiváló művész. Pályakezdését daliás szépsége, kellemesen zengő orgánuma határozta meg. Amorozó, bonviván, zsúrfiú volt a szerepköre. A háború után fokozatosan bontakozott ki elmélyült karakterformáló készsége, nagy formátumú drámai ereje. A szép magyar beszéd egyik elkötelezettje volt, sokan őt tartják a 20. század legszebben beszélő magyar színészének. Sokat filmezett, és beszédművészetet tanított a Színház-és Filmművészeti Főiskolán.

 

1925: Megszületett Rock Hudson négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész. Az 1940-es évek végén kezdett filmezni, majd a Nagyszerű rögeszme című film hozta meg számára a sikert. Két filmben szerepelt együtt Doris Dayjel, de Kirk Douglasszel is játszott egy filmben. Az 1960-as, 1970-es évek egyik férfiideálja volt.

 

1942: Megszületett Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező. Rendezői pályafutását rövidfilmekkel kezdte, majd jöttek a nagyjátékfilmet. Első nagy sikerű filmje az Aljas utcák volt, amelyet számos kasszasiker követett. Sokszor dolgoozott együtt Harvey Keitellel és Robert de Niróval. Jelentősebb filmjei: Taxisofőr, Dühöngő bika, Nagymenők, A rettegés foka, Casino, New York bandái, Wall Street farkasa.

 

1947: Megszületett Somló Tamás énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző. Zenészként elsősorban a Locomotiv GT tagjaként volt ismert, de tagja volt többek között az Omega és a Kex együtteseknek is. Szólóénekesként is sikeres volt, egyik legismertebb dalai az Álomarcú lány és az Annyi mindent nem szerettem még voltak. Betegség miatt bekövetkezett hirtelen halála az egész országot megdöbbentette..