Kultúrtörténeti évfordulók November 10-én

1759: Megszületett Friedrich von Schiller német költő, drámaíró, filozófus, történész. Őt tartják a legjelentősebb német drámaírónak és a weimari klasszikusok egyik legfontosabb képviselőjének. Életműve magában foglalja a szépirodalom valamennyi műfaját, mellette esztétikai, költészetelméleti, történeti kérdésekről is kifejtette véleményét. Számos színdarabja a német nyelvű színházak állandó repertoárjában szerepel, balladáit a legkedveltebb német versek között tartják számon. Egyik legismertebb költeménye az Örömóda, amely Beethoven zenéjével a humanizmus világhimnusza lett.

 

1895: Megszületett Öveges József Kossuth-díjas piarista szerzetes, tanár, fizikus. A piarista rend gimnáziumaiban tanított, majd tanárképző főiskolára került. Írásaival, könyveivel, rádiós-és televíziós sorozataival megalapozta az új magyar természettudományos ismeretterjesztést. A bonyolult kísérleteket is olyan egyszerűen magyarázta el, hogy a teljesen képzetlenek is megértették. A kísérletező fizikatanítás, a népművelés és az erre irányuló módszerek és intézmények kiemelkedő szószólója volt. Fizikai kísérleteit ízes magyar nyelven mutatta be a képernyőn, milliók érdeklődését felkeltve a hangtani, hőtani, fénytani és elektromos jelenségek iránt. Igazi tévésztár volt. Nevét szülőfalujában általános iskola, Budapest XI. kerületében középiskola és fizikai tanulmányi verseny őrzi (jelen sorok írója a róla elnevezett középiskolában érettségizett).

 

1925: Megszületett Sir Richard Burton Golden Globe-és BAFTA-díjas walesi színész, rendező, producer. Karrierjét színházi színészként kezdte, majd Hollywoodba ment. Főleg háborús és történelmi filmekben aratott nagy sikereket. Jelentősebb filmjei: Nagy Sándor, a hódító, A leghosszabb nap, Kleopátra, Hamlet, Becket, A makrancos hölgy, Doktor Faustus, Kémek a Sasfészekben, 1984.

 

1928: Megszületett Ennio Morricone kétszeres Golden Globe-, egyszeres Oscar-és Grammy-díjas olasz zeneszerző, az egyik legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerző. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét. Zenéjében olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmaz, mint a harmónika, a harang, vagy az elektromos gitár. Pályája kezdetén főleg westerfilmekhez írt zenét, de számos más műfajú filmekben is felcsendültek dallamai.