Kultúrtörténeti évfordulók Február 4-én

1573: Megszületett Káldi György jezsuita szerzetes, bibliafordító. Pázmány Péter pártfogoltja volt, az ő inspirálására ment Rómába, ahol belépett a jezsuita rendbe. Pázmány támogatásával alapította meg és szerelte fel nyomdával a pozsonyi kollégiumot. Pázmány felszólítására kezdett bele a bibliafordításba. Nevéhez fűződik az első teljes katolikus magyar nyelvű Szent Biblia. Káldi renkívüli körültekintéssel fordította a szövegeket, évszázadokkal később maga Kazinczy is elismerősen nyilatkozott róla. 

 

1911: Megszületett Püski Sándor könyvkiadó. Az 1930-as évek végén nyitotta meg könyvesboltját, majd megalapította a Magyar Élet Könyvkiadót. A kiadó főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza az elsőkötetes szerzők műveinek kiadásától sem. A líra, a dráma és a próza műfajában is időt álló műveket adott ki, többek között Erdélyi Józseftől, Gulyás Páltól és Tersánszky Józsi Jenőtől. Számos ismeretterjesztő és radikális politikai mondanivalót tartalmazó művet is kiadott, többek között László Gyulától, Kodolányi Jánostól,. Németh Lászlótól és Veres Pétertől. Kiadója 1950-ben államosításra került, ő maga pedig börtönbe, majd szabadulása után emigrált. Az USA-ban hozta létre a Püski Kiadót, ahol a Magyar Élet szerzőgárdáján túl az akkor Magyarországon politikai okokból nem közölhető műveket adta ki. 1989-ben tért haza, ahol a Krisztina körúton levő könyvesháza a népi irodalom szellemi örököseinek gyűjtőhelye lett.

 

1930: Megszületett Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész, esztéta, költő. A francia barokk, klasszicista és kortárs irodalom történetének és esztétikájának elismert kutatója, a nyugati magyar emigráció költészetének jelentős alakja. Költészete a korai német és francia költők hatását tükrözi, de Balassi és Weöres lírájának és Pázmány stílusnyelvének hatása is érezhető művein. 

 

1947: Megszületett Máté Péter énekes, zeneszerző, zongorista. Első dalait az Illés zenekarral készítette, majd számos fesztiválon szerepelt. Hull az elsárgult levél című dala megnyerte az 1973-as Made in Hungary rádiós vetélkedőt. Az éneklés mellett hangszerelt musicalt, írt színházi kísérőzenét, és S. Nagy Istvánnal közösen rockmusicalt írtak. Közel 150 dalt szerzett, amelyek évtizedekkel korai halála után is nagy sikernek örvendenek.

 

1948: Megszületett Alice Cooper amerikai rockénekes. Zenei karrierje az 1960-as években indult kisebb együttesekben, majd a saját magárül elnevezett együttesben kezdett énekelni. Zeneileg ugyan nem voltak stílusteremtőek, ennek ellenére szokatlan nevük, botrányos megjelenésük, dalszövegeik és az ezt kísérő színpadi show miatt az ő nevükhöz kötik a shock-rock műfaj létrejöttét. Legnagyobb sikereiket az 1970-es évek elején érték el, majd az énekes szólókarrierbe kezdett. A sikeres szólókarriert néhány évig alkoholizmusa árnyékolta be. Számos későbbi zenekarra és előadőra volt hatással, többek között a Kissre, Marilyn Mansora és Ozzy Osbourne-re.