Kultúrtörténeti évfordulók Január 10-én

1823: Megszületett Ligeti Antal festőművész, az idealisztikus irányú tájképfestészet egyik kiváló képviselője. Számos olyan tájképet festett, amelyen a keleti nap mindent bearanyozó fénye játssza a főszerepet, ugyanilyen stílusban festett meg számos magyar tájat. Képeit nagy tetszéssel fogadta a magyar közönség. Festett tájképet többek között Budapestről, Visegrádról és a Fertő-tóról. 

 

1921: Megszületett Erdélyi Zsuzsanna a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas néprajztudós, folklorista. Kezdetben szakrális folklórral és a népköltészet szimbolikájával foglalkozott. Egy nagyberényi asszonytól hallott először archaikus népi imádságot. Ennek hatására kezdett el foglalkozni a középkori eredetű szöveghagyománnyal, a népi Mária-költészettel, a szóbeliség és az írásbeliség kapcsolatával és a népi vallássossággal. 

 

1936: Megszületett Mécs Károly Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló művész. Klasszikus és modern darabok, tragédiák és színművek hős-és szerelmes szerepeit alakította. Könnyed, természetes szerepformálás, kellemes orgánum jellemzi. Játszott többek között a Nemzeti Színházban, a Petőfi Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Tháliában, a Művész Színházban és a Magyar Állami Operaházban. Számos filmben szerepelt és népszerű szinkronszínész.

 

1945: Megszületett Rod Stewart brit énekes, dalszövegíró. Különleges, érces hangjával az 1960-as évek végén vált ismertté. Együttesekben énekelt, majd szólókarrierbe kezdett. Korai szólólemezein a blues, a folk-rock és a soul kombinációja volt hallható, majd poposabb irányba indult el. Pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el.