Kultúrtörténeti évfordulók Április 3-án

1757: Megszületett Verseghy Ferenc költő, nyelvész. A magyar irodalomban mint lírai és elbeszélő költő, esztéta és mint nyelvész fejtett ki nevezetes munkásságot. A Magyar Musában jelentek meg első versei, majd publikált többek között a kassai Magyar Museumban és a komáromi Mindenes Gyűjteményben. Nyelvtani kézikönyveket szerkesztett. Részt vette a jottista-ipszilonista háborúban, a vereséget szenvedett ipszilonista szemlélet vezéralakja volt.

 

1856: Megszületett Marczali Henrik történetíró, egyetemi tanár. Munkássága a magyar történelem több korszakára kiterjed. A középkor mellett jelentős a 18. századról végzett kutatása is. Írásaiban a politikatörténeti szempontokat sikeresen egészítette ki gazdaság-és társadalomtörténeti nézőpontokkal. A magyar történelem mellett intenzíven foglalkozott az egyetemessel is, s a magyarság történetét igyekezett mindig nemzetközi kontextusba helyezni.

 

1924: Megszületett Marlon Brando amerikai filmszínész, a 20. század egyik legnagyobb hatású színésze. Már fiatalkorában filmtörténelmet írt, első filmjeiben generációjának életérzését szólaltatta meg. A későbbiekben ő volt a lázadó karakter képviselőe, sokszor negatív szerepekben is feledhetetlen alakítást nyújtott, legismertebb szerepei: a Keresztapa Don Corleone-ja, az Apokalipszis most Kurtz ezredese.

 

1935: Megszületett Czeizel Endre orvos-genetikus. Kutatásainak kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia. Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. 

 

1958: Megszületett Alec Baldwin háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer. Pályafutását szappanoperákban kezdte, majd a moziban is feltűnt, alakításaival sikerült népszerűvé válnia. Jelentősebb filmjei: Vadászat a Vörös Októberre, Miami Blues, Fogd a nőt és fuss, Előjáték egy csókhoz, Szökésben, A vágy villamosa, Az esküdt, A kód neve: Merkúr

 

1961: Megszületett Eddie Murphy amerikai humorista, színész. Már gimnazistaként kitűnt humorával, kéaőbb önálló esteket adott. Az NBC Saturday Night Live műsorában tűnt fel, majd számos filmben szerepelt. Jelentősebb alakításai: 48 óra, Megint 48 óra, Beverly Hills-i zsaru, Aranygyermek, Amerikába jöttem, Bumeráng, Vámpír Brooklynban, Bölcsek kövére, Két túsz között, Dr. Doolitle