Kultúrtörténeti évfordulók Április 9-én

1802: Megszületett Elias Lönnrot finn néprajzkutató, filológus. Orvosnak tanult, de igazi szenvedélye anyanyelve, a finn nyelv volt. Vidéki emberektől gyűjtött korai finn nyelvemlékeket és népmeséket. A finn vidéken, Lappföldön és az orosz Karélia szomszédos területein tett nagyobb utazásokat. Munkásságának legnagyobb eredménye a finn őseposz, a Kalevala összeállítása, amely a világirodalomra is hatással volt.

 

 

1821: Megszületett Charles Baudelaire francia költő, művészeti esszéíró-kritikus, a világirodalom egyik jelentős alakja. Szerb Antal szerint "a szavak szuverén ura volt, úgy tudta összeválogatni őket, hogy legszörnyűbb látomásai is bűvös és szép visszhangot csendítenek a lélekben (...) Varázsának egyik titka talán az, hogy verseiben nincs meg az a harmónia tartalom és forma közt, amelyet a tankönyvek előírnak: lázadó és bomlasztó érzéseit szigorúan zárt, gyémántosan kicsiszolt formák közé szorította, a versírásban nem ismert elengedettséget, dekadenciát". 

 

1855: Megszületett Reviczky Gyula költő, író. A magyar szimbolizmus, a modern irodalom korai előfutára volt, jelentőségét halála után ismerték fel. Felfogásában a pozitivista determinizmus, a kereszténység és Schopenhauer eszméi ötvöződtek. Szerb Antal rámutatott, hogy "igazi újság költészetében a fenntartás nélküli, klasszikus gátlásokat már nem ismerő líraiság volt, amellyel szenvedéseit, habár szelíden és szuggesztív erő nélkül, verseibe öntötte".

 

1906: Megszületett Victor Vasarely festő, az op-art jelentős képviselője. Őt tekinthetjük az optikai festészet legjelentősebb képviselőjének, mind életműve, mind számos egyéb munkája révén, amelyekben többek között a mozgást úgy jellemzi, mint "azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak"

 

1933: Megszületett Jean-Paul Belmondo francia filmszínész. Az 1950-es évek óta filmez, Godard Kifulladásig című filmjével lett ismert színész. Számos szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, s ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is. Az 1980-as években színházakban is játszott, ahol szintén sikert aratott.