Kultúrtörténeti évfordulók December 24-én

1818: Megszületett James Prescott Joule angol fizikus. Felfedezte, hogy a testeket csak egy meghatározott mértékig lehet mágnesezni. Vizsgálta az elektromos áram hőhatását és felfedezte az ezzel kapcsolatos törvényt. Kísérletileg vizsgálta és meghatározta, hogy milyen számszerű kapcsolat van a munka és a belső energia között. Ő ismerte fel azt is, hogy a gáznak az edény falára gyakorolt nyomása a részecskék fallal történő ütközéséből származik. Megállapította, hogy a vezetékben az elektromos áram által termelt hő arányos a vezeték ellenállásának és az áramerősség négyzetének szorzatával, ezt a törvényt később róla nevezték el. Az ő nevét viseli a munka mértékegysége is.

 

1910: Megszületett Erdei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szociológus, politikus, miniszter, az MTA főtitkára. A népi írók csoportjának tagja, könyveiben a parasztság helyzetéről írt, szociográfiai tanulmányaiban elemezte a mezőgazdaságból élők sorsát. Jelentősebb művei: Futóhomok, Parasztok, Magyar falu, A magyar társadalom.

 

1922: Megszületett Ava Gardner amerikai színésznő. Kezdetben statisztaszerepeket kapott, majd a Gyilkosok című filmmel futott be, igazi hollywoodi sztárrá és szexszimbólummá vált. Jelentősebb filmjei: Mogambo, Az iguána éjszakája, A Kilimandzsáró hava, A Kasszandra-átjáró, A kerekasztal lovagjai, A mezítlábas grófnő.