Kultúrtörténeti évfordulók Június 23-án

1873: Megszületett Beck Ö Fülöp szobrász, éremművész. Stílusa a posztimpresszionizmushoz kapcsolódott, de hatott rá a szecesszió is. Párizsban tanult, amikor a millenniumi kiállításra emlékéremmel pályázott, amelyet meg is nyert. Számos művész mellszobrát készítette el, többek között Móricz Zsigmondét, Babits Mihályét és Kodály Zoltánét. Épületplasztikával is foglalkozott, művei többek között a Corvin Áruházat díszítették.

 

1912: Megszületett Alan Turing brit matematikus, a modern számítógép-tudomány egyik atyja. Nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás hivatalos koncepciójának kidolgozására az általa feltalált Turing-gép. Szabályba foglalta a Church-Turing tézist, amely szerint minden számítási modell és gyakorlati számítási modell azonos az általa feltalált géppel, vagy annak részegységével. A második világháború alatt német rejtjelkódok feltörésével foglalkozott, a háború után az egyik legkorábbi digitális számítógép létrehozásán fáradozott és provokatív írásokat tett közzé, többek között a gépek gondolkodásának lehetőségéről.

 

1943: Megszületett Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár. Az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. és 21. század közötti időszakának a neves kutatója volt. Jelentős szerepet játszott a magyar összehasonlító irodalomtudomány külföldi elfogadtatásában. Leginkább a különböző irodalmi és művészeti korszakok összehasonlító vizsgálatával foglalkozott.

 

1956: Megszületett Vass Gábor színész, szinkronszínész. Kezdetben fiatal hősöket alakított, majd később karakterszerepekben lehetett látni. Jellegzetes hangja miatt az egyik legnépszerűbb szinkronszínész. Legtöbbször narrátorként lehetett hallani, filmekben leginkább akcióhősök szinkronizálásánál érvényesül legjobban a hangja,