Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 9-én

1866: Pesten megnyílik a mai Fővárosi Állat-és Növénykert. Az Állatkert alapításának gondolata már a reformkorban felmerült, de csak 1859-ben kezdtek rajta komolyabban gondolkodni. Időközben a MTA is támogatta és Pest Szabad Királyi Városa is díjmentesen átengedett egy kisebb területet az akkor Városerdőnek nevezett mai Városligetből. A park beosztásának tervét Petz Ármin városi főkertész készítette, az épületeket Szkalintzky Antal és ifj. Koch Henrik tervezték. Az első igazgató Leopold Fitzinger volt, aki a megnyitás előtt lemondott, őt követte Xántus János. Az első évtizedekben bemutatott állatok nagy része a Kárpát-medence élővilágából került ki, de akadtak egzotikus különlegességek is. Ferenc József mintegy 34 állatot ajándékozott Schönbrunnból az újonnan nyíló állatkertnek. 

 

1921: Megszületett Hanák Péter Széchenyi-díjas történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár. Kutatási területe kezdetben az 1848-49-es szabadságharc története volt, majd a dualizmus kora után érdeklődött főként. Kezdetben politikatörténettel, majd a korszak társadalom-és művelődéstörténetével, ezen belül a polgárosodás jelenségével, a mindennapi élettel és a századforduló szellemi életével foglalkozott. Oktatás és kutatás mellett jelentős ismeretterjesztő tevéjenységet fejtett ki, éveken át szerkesztette A Dunánál című rádiós történelmi sorozatot. 

 

1955: Megszületett Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista pap. Első nagyobb sikereit a KFT együttessel érte el, melynek napjainkban is tagja. Dolák-Saly Róberttel közösen alakították meg a L'art pour l'art Társulatot, melyben ő Besenyő István karakterét formálta meg, mintegy legendás kifejezéssé téve a "Nooormális?" mondását.

 

1963: Megszületett Whitney Houston hatszoros Grammy-és kétszeres Emmy-díjas amerikai énekesnő, színésznő. Egyike a valaha legtöbbet díjazott énekesnőknek, albumaiból több mint 180 millió fogyott világszerte. Több mint 25 éves karrierje során számos nagy slágert énekelt és filmekben is szerepelt, melyeknek betétdalait is ő énekelte. 2012-ben bekövetkezett korai halála az egész világot megtöbbentette.