Kultúrtörténeti évfordulók Július 31-én

1913: Megszületett Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész, egyetemi tanár, az MTA elnöke (1990-1996). Az Eötvös Collegium tagja volt, történelemszemléletére a francia Annales-iskola volt nagy hatással. Kutatási területe elsősorban a 19. századi magyar polgári és nemzeti átalakulás, különös tekintettel a reformkor és az 1848-49-es szabadságharc történetére. Számos jelentős munkát írt a korszak leghíresebb személyeiről. Munkái a magyar történelmet a nemzetközi események közé ágyazva mutatják be, széles diplomácia-és eszmetörténeti horizontot festenek fel. Jelentősek a 17-18. századi művelődéstörténetre vonatkozó írásai is. Oldalunkon egy könyvének ajánlása olvasható: https://konyvtori.webnode.hu/konyvajanlo/tortenelem/a-tortenelem-veszedelmei/

 

1914: Megszületett Louis de Funes francia komikus, színész. Színészi karrierjét színpadon kezdte kisebb szerepekkel, majd felfigyeltek rá. Az 1950-es években lett ismert a filmvásznon. A Horgász a pácban című filmben nyújtott alakításáért kiérdemelte a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést. A nagy áttörést a Csendőr-sorozat hozta meg számára, Lutieu őrmester karakterével szinte egybeforrt a neve. 

 

1935: Megszületett Antal Imre zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, Érdemes művész. Zongoristaként a világ számos pontján feltűnt és számos nemzetközi versenyt megnyert. Az országos ismeretséget a televíziós pálya hozta meg számára. Első nagy sikerét a Halló fiúk, halló lányok műsorvezetőjeként aratta, majd szilveszteri műsorok, Ki mit tud?-ok következtek, neve pedig a Szeszélyes évszakok című műsorral forrt össze. 

 

1962: Megszületett Wesley Snipes amerikai színész, producer. Gyermekkora óta gyakorolja a harcművészeteket, tudását kiválóan kamatoztatta számos akciófilmben. Akciófilmes szerepei mellett vígjátékokban és drámákban is kiválóan megállja helyét. Jelentősebb filmjei: New Jack City, Tánc a vizen, Az 57-es utas, Zsákolj ha tudsz, A pusztító, Halálugrás, Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar, Pénzvonat, Gyilkosság a Fehér Házban, Penge, A feláldozhatók 3.

 

1965: Megszületett Joanne Kathleen Rowling angol írónő. Már gyermekkorában történeteket mesélt kishugának, majd középiskolásként barátaival csinálta ugyanezt. Kezdetben a munkahelyén ebészdszünetben írogatott számítógépen. A későbbiekben sikerült kiadót találni az első Harry Potter-történetre, amellyel hatalmas sikert aratott és az első részt számos másik követte. A soorzat befejezése után felnőtteknek szóló történettel jelentkezett.