Kultúrtörténeti évfordulók Július 18-án

1811: Megszületett William Makepeace Thackeray angol író. A világirodalom egyik legjelentősebb 19. századi írója. Saját korában rendkívül népszerű művei a kapitalizmus életformájának, erkölcseinek kegyetlen szatírái. Tőle származtatják a sznob kifejezés napjainkban is elfogadott jelentését. Legjelentősebb munkája a Hiúság vására, amelynek hősnője, Rebecca Sharp az egyik legvonzóbb szélhámos az irodalmi hősök között.

 

1833: Megszületett Keleti Károly elméleti közgazdász, statisztikus, iparpolitikus, a magyar statisztikatudomány egyik alapítója. A kiegyezés után osztályvezető lett a Földművelés-, Ipar-és Kereskedelemügyi minisztériumban, kezdeményezésére és tervei szerint hozták létre a statisztikai hivatalt, amely a minisztérium keretein belül, de egyre nagyobb függetlenséggel működött. Az intézményben komoly tudományos munkát akart végezni, tanfolyamokat szervezett és jelentős szakkönyvtárat hozott létre. Az 1870-es népszámlálás nehézségeit látva kezdeményezésére jött létre a hazai statisztika törvényi háttere. Nevét napjainkban többek között Budapest II. kerületében utca, szintén Budapesten, a X. kerületben szakközépiskola és az Óbudai Egyetem Gazdasági Kara őrzi.

 

1903: Megszületett Gerecs Árpád Kossuth-díjas vegyészmérnök, kémikus. Elméleti szerves kémikusi munkássága elsősorban szénhidrát-kémiai szintézisek kidolgozására irányult. Vegyészmérnökként jelentős munkásságot fejtett ki a magyarországi gyógyszervegyészet területén, számos gyógyszer előállítása fűződik nevéhez. Úttörő alakja volt az alkalmazott kémia és a kémiai technológia korszerű oktatásának. 

 

1932: Megszületett Kertész Ákos Kanadában élő Kossuth-díjas magyar író. Legtöbb regénye és színpadi műve az 1960-as, 1970-es évek magyar társadalmának tükrei a fiatalok, a munkásrétegek szemszögéből. Regényeit számos nyelvre fordították le, legismerteb közülük a Makra. Számos film és tévéfilm forgatókönyvét írta, vagy társszerzője volt. 

 

1938: Megszületett Paul Verhoeven holland filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer. Az 1970-es években hazájában forgatott filmjeivel hívta fel magára a nemzetközi figyelmet, melynek eredményeképpen nemsokára Hollywoodba került. Alkotásai széles műfaji skálát képviselnek: dráma, történelmi film, fantasy, sci-fi, thriller és akciófilm egyaránt található közöttük. Munkásságának meghatározó témái az erőszak és a szexualitás kapcsolata, valamint az emberi psziché sötét oldalának bemutatása.