Kultúrtörténeti évfordulók Február 11-én

1847: Megszületett Thomas Alva Edison amerikai feltaláló, elektrotechnikus, üzletember. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mintegy 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Találmányai közül néhány nem egészen az ő nevéhez kötődik, közülük párat munkatársai ötleteiből kiindulva fejlesztett tovább. Találmányai között találjuk többek között a szénpormikrofont, a hengeres fonográfot, a szénszálasz izzólámpát és üzembe állította a világ első villanytelepét New Yorkban. 1983-ban Ronald Reagan USA-elnök kezdeményezésére születésnapján ünneplik a Nemzeti Feltalálók Napját az Egyesült Államokban.

 

1884: Megszületett Győrffy István néprajzkutató, egyetemi tanár. Ő volt a budapesti egyetemen a magyar néprajz első professzora, a tudomány egyik hazai megteremtője. Foglalkozott a kunság néprajzi problémáival, különböző néprajzi csoportok kialakulásának körülményeivel, továbbá a népművészettel és népviselettel. Sokan a népi írók falukutató irodalmának előfutáraként tartják számon.

 

1898: Megszületett Szilárd Leó magyar származású fizikus. Nevéhez nagyszámú fizikai és biofizikai felismerés kötődik. Különlegesen nagy tudású, egyedi látásmódú gondolkodó volt, a 20. század legnagyobb természettudósainak egyike. Sokat küzdött azért, hogy az atomenergiát csak béks célokra lehessen felhasználni. 

 

1900: Megszületett Hans-Georg Gadamer német filozófus, a hermeneutika egyik képviselője. Heidegger létezés valóságára vonatkozó kérdését fejlesztette tovább a művészetre alkalmazva. Ennek megfelelően az irodalmi műveket a világ megértésének egy lehetséges formájaként értelmezte. Legjelentősebb műve az Igazság és módszer.

 

1936: Megszületett Burt Reynolds Golden Globe-és Emmy-díjas amerikai színész. 1961 óta szerepel filmekben, kezdetben kaszkadőr és mellékszereplő volt. Leginkább akciófilmekben és vígjátékokban láthattuk. Ismertebb filmjei: Smokey és a Bandita, Ágyugolyó-futam, Párbaj a városban, Hátulgombolós hekus.

 

1962: Megszületett Sheryl Crow kilencszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, zenei producer, zenész, színésznő. Több hangszeren játszik, énekel és szerzőként is jelentős a munkássága. Zenei stílusa eklektikus, otthonosan mozog a rock, a pop és a countryzene területén egyaránt. Lemezeiből mintegy 35 millió darabot adtak el világszerte.