Kultúrtörténeti évfordulók Május 4-én

1725: Megszületett Eszterházy Károly egri püspök. Kezdetben Vácon volt püspök, majd Egerbe került. Egri tevékenysége alatt több mint 40 templomot építtetett, vagy állíttatott helyre. Munkásságának legnagyobb eredménye az általa alapított Líceum, amelyet egyetemmé kívánt fejleszteni. Az oktatás segítésére terjedelmes könyvtárat gyűjtött az 1780-as évektől. A gyűjteményt a Líceumban állította fel és 1793-ban nyitotta meg a nagyközönség előtt. A könyvtár teljes állományát a Líceumra hagyta végrendeletében. 

 

1776: Megszületett Johann Friedrich Herbart német filozófus, neveléstudós, pedagógus. A neveléstudomány tudományos megalapozója a 19. században. . A pedagógiájának szilárd filozófiai alapvetést adott, s neveléstani gondolatait egy összefüggő rendszer keretei között fejtette ki. A nevelés célja szerinte az erkölcsös magatartás kialakítása, az erkölcsi eszmék megvalósítása. Ő vezette be a pedagógiába a nevelő oktatás fogalmát. Az oktatás középponti problémája a gyermek érdeklődése. E nélkül nem lehet tanítási anyagot megfelelően elsajátítani.  Az oktatás folyamatát a formális fokozatok elméletében fejtette ki. Pedagógiája csak halála után vált ismertté, ekkor alakult ki a herbartizmus. Pedagógiája meghódította a német, osztrák, cseh és magyar területeket.

 

1928: Megszületett Hankiss Elemér Széchenyi-díjas szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész, a Magyar Televízió elnöke (1990-1993). Irodalomtörténészként kezdte pályafutását, legjelentősebb munkásságát a szociológia területén fejtette ki. Műveiben a késő Kádár-korszak magyar társadalmának értékválságos mindennapi kultúráját állította szembe a magas kultúra kirakatával. Ezután értékszociológiával foglalkozott, őt tekinthetjük az értékkutatási iskola megalapítójának. Számos hazai és külföldi egyetemen tanított. 

 

1929: Megszületett Audrey Hepburn angol-holland származású Oscar-díjas színésznő. Karrierjét táncosként kezdte, majd kisebb szerepeket kapott. Első főszerepét a Római vakációban játszotta Gregory Peck oldalán. A szelíd kislányos stílusával sikerült magát belopni a közönség szívébe, a legjobb női főszereplőnek járó Oscart is megkapta. Ezután sorra kapta a filmfőszerepeket. További jelentősebb filmjei: Álom luxuskivitelben, My fair lady, Sabrina, Életét 1999-ben megfilmesítették, a főszerepet Jennifer Love Hewitt játszotta. 2006-ban a brit New Woman magazin olvasói a világ legszebb nőjének választották.

 

1940: Megszületett Robin Cook amerikai orvos, író. Könyveiben sikeresen ötvözi a krimit az orvostudománnyal, általában az adott mű főhőse hosszas nyomozás után derít fényt összeesküvés-elméletekre, melyeket orvosok vagy korház-közeli emberek irányítanak. Írói célja az volt eredetileg, hogy általános orvosi ismereteket közöljön. Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát krimiként igyekezett bemutatni. Számos könyvéből film, illetve tévésorozat készült.

 

1944: Megszületett Huszti Péter a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, színigazgató, rendező, Érdemes és Kiváló művész, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektora (1994-2001). Alakításaiban magasfokú mesterségbeli tudás és elmélyült elemző munka párosul vonzó, lendületes előadásmóddal. 

 

1959: Amerikában átadják az első Grammy-díjakat. Évente átadásra kerülő díj, amely a zeneipar kimagasló eredményeit hivatott elismerni. Napjainkban az egyik legnagyobb presztízzsel járó elismerés a zeneiparban. A leggyakoribb négy kategória a következő: Az év albuma, Az év felvétele, Az év dala, és a Legjobb új előadó. A legtöbb Grammy-díjat nyert zenészek között van Solti György 31 alkalommal és a U2 22 alkalommal.