Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 5-én

1568: Megszületett Tommaso Campanella itáliai filozófus. Filozófiája hasonlít Descartes-hoz és Kantéhoz, felfogása szerint a szubjektum a megismerés alapja az egész világegyetemre nézve hogy a megismerés dolgában az érzékeinkre vagyunk korlátozva és az érzésekben aktív és passzív momentum van. A világegyetem létrejöttét az istenség kiáramlásának vallja. 

 

1733: Megszületett Christoph Martin Wieland német költő, író, a német felvilágosodás és rokokó nagy költőszemélyisége, a német klasszicizmus elindítója. A német anakreóni költészet legnagyobbjai közé tartozik. Egyszerre volt a német rokokó legfontosabb költője és a felvilágosodás szószólója. Költeményeiben végigkövethetjük, hogyan alakult ki a barokk korszak irodalmából a rokokó irányzat. Költeményeit rendkívüli nyelvi gazdagság és a témák sokfélesége jellemzi. 

 

1912: Megszületett Kálnoky László kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító. A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozott, kezdetben szűkszavú, egyverses költő volt. Lírája igazán az 1960-as években bontakozott ki, drámai monológokat ír és vonzódik a groteszkhez is. Sokat és kiválóan fordított, legismertebb közülük Goethe Faustjának második része.

 

1929: Megszületett Gyarmati István állami díjas fizikus, kémikus. Az elméleti és matematikai fizika, valamint a fizikai kémia területén ért el tudományosan kimagasló eredményeket, a visszafordíthatatlan termodinamikai folyamatokra vonatkozó kutatásaival nemzetközi elismertséget vívott ki magának. Többek között a nevéhez fűződik a klasszikus és modern termodinamika axiomatikus egyesítése, az anyagi rendszerekben lezajló, energiaszétszóródással járó transzportjelenségek törvényszerűségeinek lefektetése, valamint a termodinamikai hullámelmélet kidolgozása.

 

1946: Megszületett Freddie Mercury párszi indiai származású brit énekes és zenész, a Queen együttes egykori énekese és dalszerzője. Fő dalszerzőként jelentősen meghatározta az együttes stílusát, a legtöbb slágert ő jegyezte. Gyakran azonosítják magával az együttessel, népszerűsége többször háttérbe szorította az együttes többi tagját. Sokan az egyik legtehetségesebb hangú könnyűzenei énekesnek tartják. A Queen mellett Montserrat Caballé operaénekesnővel operai hatású könnyűzenei albumot is készített. Halála pillanatáig titkolta betegségét és szexuális irányultságát, ennek ellenére az egyik leghíresebb biszexuális előadó lett és az AIDS egyik leghíresebb áldozata.