Kultúrtörténeti évfordulók Február 16-án

1822: Megszületett Francis Galton angol polihisztor, felfedező, feltaláló, antropológus, földrajztudós, meteorológus. Fontos szerepe volt a nagy-britanniai tudományos pszichológia kialakulásában. Sokat foglalkozott az eugenetikával, az egyéni különbségek vizsgálatával. Megfoglalmazta az öröklés-környezet vitát, ikervizsgálatokat végzett, kérdőíveket használt. Kimutatta, hogy az ujjlenyomat jellegzetes mintázata minden személynél ugyanaz marad élete során. 

 

1834: Megszületett Ernst Haeckel német zoológus, filozófus, ő tette ismertté Charles Darwin munkásságát Németországban, emellett saját származáselméletet dolgozott ki. KImagasló volt előrelátása és rendszerezőképessége. Az eugenika úttörője volt, bár alapvetően a haladásban és az evolúcióból eredő fejlődésben hitt. 

 

1932: Megszületett Horváth Sándor Jászai Mari-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész. Drámai erejű művész volt. Életteli, pontosan átgondolt, felépített alakításai alapos emberismeretről tanúskodtak. Színházban és filmen egyaránt játszott, tagja volt többek között az egri Gárdonyi Géza Színháznak, a kaposvári Csiky Gergely Színháznak és a József Attila Színháznak. A tévénézők leginkább az Öregberény című tévésorozat Deli Józsefeként és a Szomszédok Ottlakán Gézájaként ismerhetik.