Kultúrtörténeti évfordulók Január 14-én

1900: Megszületett Barcsay Jenő Kossuth-díjas festő, grafikus, művésztanár. Kezdetben komor, fény-árnyék hatásokra épülő ábrázolásmód jellemezte festészetét. Később a konstruktivizmus egyfajta sajátos magyar változatát álakította ki. Műveiben egyaránt megjelentek a nonfiguratív formák és a figurális ábrázolás is. 

 

1901: Megszületett Bihari József kétszeres Kossuth-díjas színész. Egyszerű, megfontolt alakítások, belső szenvedélyek hiteles, művészi megjelenítése volt alakításaira jellemző. Ironikus fanyar humorú művész volt, aki szülőhazájából szép, tiszta és ízes beszédet hozott magával, ennek előnyeit a színpadon is kiválóan érvényesítette. Egyszerű származású figurákat, népies epizódszerepeket alakított, ezeket teljesen átélte. Legjelentősebb alakításának Katona Bánk bánjában Tiborc megformálását tekintik. 

 

1941: Megszületett Faye Dunaway Oscar-díjas amerikai színésznő. Karrierjét színházi színésznőként kezdte, majd az 1960-as évek végén filmezni kezdett. Számos emlékezetes filmben szerepelt, volt Bond-lány is. Jelentősebb filmjei: Bonnie és Clyde, Kínai negyed, Pokoli torony, A Keselyú három napja, Arizóniai álmodozók, Don Juan de Marco. Filmek mellett számos sorozatban alakított mellékszerepet, köztük az Aliasban és a CSI: A helyszínelőkben.

 

1942: Megszületett Kopp Mária orvos, pszichológus. Kutatási területe interdiszciplináris, a pszichológia és élettan határterületén klinikai pszichofiziológiai és magatartás-epidemológiai módszerekkel dolgozott. Számos országos reprezentatív felmérést szervezett az egészségi állapot és az életminőség pszichoszociális háttértényezőinek vizsgálatára, melyekről számos kötetet írt. Nagy gondot fordított a tudományos utánpótlás nevelésére.

 

1946: Megszületett Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, színész, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere, a "Nemzet Csótánya". Az 1960-as évek óta énekel különböző rock és punk bandákban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége. Becenevét a Beatrice frontembereként játszott szerepével érdemelte ki. Játszott színházban, filmben és rockoperában, napjaikban tehetségkutató műsorban zsűritag.