Kultúrtörténeti évfordulók Július 12-én

1854: Megszületett George Eastman amerikai feltaláló. Ő találta fel a 35 miliméteres, perforált celluloidszalagot, amellyel lehetővé tette a filmgyártás megindulását. Egy nyaraláson találta ki hogy egyszerűsíteni kellene a fényképezés technikáját: kisebb gépre és gyorsabb előhívásra van szükség. Kifejlesztett egy zselés alapú hordozóanyagot, mellette kikísérletezte a szárazlapot azért, hogy nagy mennyiségben lehessen képeket készíteni. Találmányára bejegyeztette a szabadalmat és megalapította a Kodak nevű céget. A cég a későbbiekben világszerte sikeres lett.

 

1884: Megszületett Amedeo Modigliani olasz szobrász, festő, a 20. századi avantgárd jellegzetes képviselője, a párizsi iskola tagja. Az igazság, a szépség, a tisztaság keresése vezette szenvedélyes művészetét. Fő ihlető forrásai az óceániai, az afrikai, a görög, a római kultúra és az itáliai reneszánsz voltak. Egyetemes emberi értékeket közvetített a hagyományos, a primitív és a modern művészetek ismeretének birtokában. Lineáris vonalakkal, finom kontúrokkal, tiszta színekkel érte el témái összefoglalását és szuggesztivitását. Életében nem volt sikeres, művészetét az első világháború után kezdték értékelni.

 

1895: Megszületett Buckminster Fuller amerikai autodidakta formatervező, tervezőmérnök, építész, költő, író, feltaláló. Több mint 30 könyv szerzője, feltalálóként 28 fejlesztési szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Olyan fogalmakat alkotott meg és népszerűsített, mint a Föld-űrhajó, a kérészéletűsítés és a szinergetika. Találmányai főleg építészeti és design jellegűek, legismertebb közülük a geodéziai kupola.

 

 

1904: Megszületett Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő. Rímtelenül áradó, változatos ritmusú szabad verseit gazdag szimbolika, spanyolos hév jellemzi. Leggyakoribb témája a hazaszeretet és a nép jogaiért vívott harc. Baloldali beállítottsága miatt sokáig száműzetésben élt. Ekkor írta meg A szőlők és a szél című művét, amely száműzetésének költői krónikája. Ebben felidézi magyarországi látogatását is.