Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 17-én

1865: Megszületett Némethy Géza klasszika-filológus, irodalomtörténész, műfordító, költő. Érdeklődése homlokterében a római irodalom története és jelesebb szerzőinek életműve állt. Számos római szerző művét rendezte sajtó alá kommentárokkal kiegészített szövegkritikai kiadásban, ezek mellett lefordította Cicero néhány írását és Xenophón Szókrátészról lejegyzett emlékiratait. Foglalkozott még a római elégia-és epigrammaköltészettel is. Szerkesztője volt az Egyetemes Philológiai Közlöny című folyóiratnak és két verseskötete jelent meg.

 

1932: Megszületett V. S. Naipaul trinidadi indiai családból származó Nobel-díjas brit író. Karrierjét szabadúszó újságíróként kezdte a BBC-nél, majd az írásnak szentelte életét. Munkássága főleg regényekből és novellákból áll, de található köztük dokumentum értékű mű is. Műveinek leggyakoribb témája a gyarmatosítás és a nacionalizmus káros hatása a harmadik világra. 

 

1943: Megszületett Robert de Niro kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer. Tizenéves korában színházban játszott, majd kisebb filmszerepek következtek. A világsikert a Keresztapa 2 hozta meg számára, majd Martin Scorsese filmjeiben ért el nagyobb sikereket. Jelentősebb filmjei: Aljas utcák, Taxisofőr, A szarvasvadász, Dühöngő bika, Volt egyszer egy Amerika, Angyalszív, Éjszakai rohanás, Nagymenők, A rettegés foka, Bronxi mese, Casino, Ronin, Szemtől szemben, Csak egy kis pánik, Apádra ütök, Csillagpor.