Kultúrtörténeti évfordulók Október 2-án

1904: Megszületett Graham Greene angol író, kritikus. Számtalan novellát, regényt, esszét, kritikát, életrajzot írt, forgatókönyv és színdarab is fűződik a nevéhez. Számos művéből film is készült. Művei között találunk bűnügyi regényeket és komoly szépirodalmat egyaránt. Bipoláris zavarral küzdött, amely hatással volt írói munkásságára is. 

 

1917: Megszületett Harmatta János Széchenyi-díjas klasszika-filológus, nyelvész. Tudományos tevékenysége a finnugor nyelvészettől az ókortudományon keresztül az orientalisztikáig, azon belül is az iranisztikáig és az indológiáig terjedt. A magyar nyelv iráni eredetű szavainak területén alapvető fontosságú és rendszerező munkát végzett. Jelentős a tankönyvszerkesztő munkássága is, két jeletős tankönyv fűződik a nevéhez: az Ókori keleti történeti chrestomathia és a Ferenczy - Maróti - Hahn-féle Ókori Róma története.

 

1926: Megszületett Székely György Széchenyi-díjas orvos, hisztológus, neurobiológus, egyetemi tanár. Fő kutatási területe az ember anatómiája, az agy szerkezete és organizáció kialakulása. Nevéhez fűződik a gerincvelő és az agytörzs szerkezetének leírása. Új szempontok szerint csoportosította az agyidegek magvait, ehhez összehasonlító idegszövettani vizsgálatokat vett alapul. 

 

1951: Megszületett Sting tizenhatszoros Grammy-díjas brit zenész, énekes-dalszövegíró, színész. A The Police zenekarral vált ismertté, amelynek vezető énekese, basszusgitárosa és dalszövegírója volt. Az éneklés mellett játszott a new york-i Broadwayen is. Számos hangszeren játszik, több alkalommal fellépett Magyarországon is.