Kultúrtörténeti évfordulók Február 26-án

1715: Megszületett Claude Adrien Helvetius francia materialista filozófus. Filozófiája az utilitarista alapokat teremtette meg. Legfőbb műve A szellemről című munka, amely a korszakban Montesquieu A törvények szelleméről című munkájával próbálta felvenni a versenyt. A könyv tartalma ellenállást váltott ki a trónörökösből, a későbbi XVI. Lajosból és az egyházból. Helvetius részt vett még a francia Enciklopédia szerkesztésében is.

 

1802: Megszületett Victor Hugo francia romantikus költő, regény-és drámaíró, politikus. Nevéhez fűződik a híres Hernani-botrány. A klasszicista ízlésű párizsi közönségnek nem tetszett a műben alkalmazott soráthajlás, ezért hangoskodni kezdtek, majd botrányba fulladt az előadás. Hugo részt vett a forradalmakban, az 1830-ast meg is örökítette a Nyomorultak (1862) című regényében. Kiemelkedő regénye a 15. század végén játszódó, romantikus pszichologizáló A párizsi Notre-Dame (1831). 

 

1808: Megszületett Honore Daumier francia grafikus, szobrász, festőművész, karikaturista. Korának egyik legnagyobb művésze, éles megfigyeléssel és az emberi gyengéket kipellengérező módon, néhány jellegzetes vonással adta vissza a francia nyárspolgárt. Röviden és élesen karakterizálta alakjait. Mindenhol megtalálta a humoros oldalt, rajzait sokan az emberi jellemzés mesterműveinek tekintik. Műveiben rendkívüli gyengédség is érzékelhető. 

 

1905: Megszületett Gömöri Pál Kossuth-díjas orvos, belgyógyász. Kutatásai főleg a belgyógyászati angiológiára, az érrendszeren fellépő kóros elváltozások kóroktani vizsgálatára (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség és terápiás kezelésére, valamint a nefrológiára, a veseműködés zavarainak patogenezisére, belgyógyászati összefüggéseire és gyógyítására irányultak.