Kultúrtörténeti évfordulók Június 29-én

1456: III. Callixtus pápa elrendeli a déli harangszót. A harangozást azért rendelte el a pápa, hogy felhívja a keresztény világ figyelmét arra, hogy imádkozzanak a Nándorfehérvárnál a törökök ellen harcoló seregek győzelméért. A harangozást elrendelő bulla pont akkorra jutott el a címzettekhez, mire a Hunyadi János vezette sereg győzelmet aratott a törökökön, ezért a déli harangszó egybeforrt a nándorfehérvári diadallal. 

 

1879: Megszületett Móricz Zsigmond író, a 20. századi magyar realista prózairodalom legismertebb alakja. Mûveiben a realizmus és a naturalizmus stílusjegyei érvényesülnek. Novellái és regényei eseményeket összesûrítõ drámák. Szereplõi önmagukkal és környezetükkel vivódó hõsök. A magyar falu és vidék legjelentõsebb írója. Műveiben újszerűen ábrázolta a parasztok életét. Míg Jókai és Mikszáth mellékalakokként ábrázolták a parasztok életét és hamis illúziókat kerltettek a falusi életről, addig Móricz a felszín mögött meglátta a szegénységet. Szembeszállt a hagyományos faluképpel, a szegények sorsát ragadta meg. 

 

1900: Megszületett Antoine de Saint-Exupéry francia író, pilóta. Először a légierőnél szolgált, majd irodai munkát végzett, végül nemzetközi postajáratokon repült újra. Első írásai a repülésről szóltak. Legjelentősebb írása A kis herceg, amely az emberi társadalom karikatúrája, mellette az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára figyelmeztet. A művet 226 nyelvre fordították le, napjainkban is az egyik legnépszerűbb olvasmány.

 

1966: Megszületett Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember. Papi pályafutásának kezdetétől tart rendszeresen hittanórákat, előadásokat pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Előadásai érintik a spiritualitást, a társadalomtudományokat, közösségi és családi konfliktusokat, a párkapcsolati-házassági problémákat és a személyes lelki egyensúlyt. Számos munkája megjelent könyv alakban is.