Kultúrtörténeti évfordulók Június 19-én

1623: Megszületett Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus, teológus, moralista. Fontos alkotásokat hagyott hátra a fizika, a matematika, a teológia, a filozófis és az irodalom témakörében. Hozzájárult a természettudományok fejlődéséhez, mechanikus számológépet szerkesztett, megalapozta a projektív geometriát, kidolgozta másokkal közösen a valószínűség matematikai elméletét. Tanulmányozta a folyadékokat és tisztázta a vákuum és a nyomás fogalmait. A nyomás mértékegysége az ő tiszteletére lett pascal. 

 

1828: Megszületett Than Mór festőművész, a 19. századi magyar festészet jelentős alakja. Filozófiát és jogot tanult, mellette foglalkozott festészettel is. Többek között Barabás Miklós is volt a mentora. Először a szabadságharc alatt volt Görgey mellett hadifestő. A szabadságharc után döntötte el, högy művészi pályára lép. Sokat dolgozott Lotz Károllyal, együtt festették a Pesti Vígadó faliképeit és a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőházának falfestményeit. Leginkább történelmi témájú képeket festett. 

 

1898: Megszületett Kerecsényi Dezső irodalomtörténész, kritikus, irodalompedagógus. A 15-16. századi magyarországi humanista, protestáns és világi irodalmi hagyományok kiváló ismerője volt, mellette foglalkozott Kölcsey Ferenccel és jelentős a kortárs irodalmi művek kapcsán kifejtett kritikusi tevékenysége. Jelentős a pedagógiai munkássága, foglalkoztatta a hatékony irodalomtanítás módszertani problémái. A szövegelemző irodalomtanítás egyik úttörő egyénisége volt, több irodalomtankönyv összeállításában vett részt társszerzőként.

 

1947: Megszületett Salman Rushdie indiai születésű brit író. Regényeinek nagy része az indiai szubkontinensen játszódik. Elbeszélő stílusa vegyíti a mitikus és a fantasztikus elemeket a való élettel, ez alapján kapcsolatba hozható a mágikus realizmussal. Jelentősebb művei: Sátáni versek, Az éjfél gyermekei, A mór utolsó sóhaja.

 

1978: Először jelenik meg az amerikai újságokban a Jim Davis által kitalált Garfield. A pár képből álló történetek címszereplője egy lusta, kövér macska, A másik főszereplő a gazdája, Jon, aki később még megkapja Ubult, a buta és nyáladzó kutyát. Napjainkban a világ egyik legnépszerűbb képregénye, több mint 2000 újságban szerepel. Magyarországon 1990-ben jelent meg először.