Kultúrtörténeti évfordulók Július 21-én

1893: Megszületett Hans Fallada német író, az Új tárgyilagosság irodalmi irányzat egyik legismertebb képviselője. Művésznevét két Grimm meséből vette: a Szerencsés Jancsiból (Hans) és a Libapásztorlányból (Falada a ló). Pályafutása kezdetén az expresszionizmus gyakorolt rá hatást, majd az idők folyamán érzelmes realistává fejlődött. Műveiben kritikát foglalmazott meg a fasiszta Németországgal szemben. 

 

1899: Megszületett Ernest Hemingway irodalmi Nobel-díjas amerikai regényíró. Saját élményeiből ihletett regényei és novellái a férfias erényeket testesítik meg. Műveire jellemző a tömörség, de ez a tömörség sokkal több mondanivalót hordoz magával, mint ami olvasható. Írói hitvallása a jéghegy-elv volt, eszerint a minden sallang nélkül megírt művek csak a jéghegy csúcsát jelentették, a sorok közötti olvasás elengedhetetlen. Műveinek világa férfiközpontú: témáiban férfias sportokat ábrázol. Az erőszak több megvilágításban is megjelenik nála, a halál pedig visszatérő eleme műveinek. 

 

1951: Megszületett Robin Williams egyszeres Oscar-és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer. Egyedülálló improvizációs humorával tűnt ki. Egy sorozat hozta meg számára az áttörést, az Egy úr az űrből. Innentől fogva főleg vígjátékokban szerepelt, de drámai oldalát is megcsillogtatta. 2014 augusztusában bekövetkezett hirtelen halála az egész világot sokkolta.

 

1955: Megszületett Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. Tizenévesen kezdett amatőr dokumentumfilmezéssel foglalkozni. Eredetileg egy kilakoltatott pesti családról akart dokumentumfilmet készíteni, de a rendőrség nem engedte a helyszín közelébe. Ennek köszönhetően dokumentum-játékfilmet készített az esetről, amely egy csapásra ismertté tette. Később Krasznahorkai László műveinek filmadaptációival ért el sikereket, legismertebb közülük a Sátántagnó.