Kultúrtörténeti évfordulók December 28-án

1793: Eszterházy Károly egri püspök megnyitja az általa alapított könyvtárat. Könyvtára egy mûértõ gyûjtõ keze nyomát viseli magán. Könyvtárának gyarapítását kiterjedt szakmai hálózat segítségével intézte. Rómában, Velencében, Strassbourgban, a német városokban, Bécsben és Prágában egyaránt tudós levelezõi éltek, akik figyelemmel kísérték az ottani könyvpiacokat. Magyarországon is vásárolt. Beolvasztotta könyvtárába az egri püspöki szeminárium és a gyöngyösi plébánia könyvtárának számos kötetét, valamint a bártfai plébánia könyvtárának jelentõs részét, benne a korai protestáns hittudományi és hitvitázó irodalom számos termékét. Õsnyomtatványokat és értéket kéziratokat is szerzett. A könyvtár napjainkban az Eszterházy Károly Egyetem épületében egyházi intézményként mûködik.

 

1895: A Lumiére-testvérek megrendezik az első belépőjegyes mozielőadást a párizsi Grand Café Indiai Szalonjában. Az első előadáson 33 néző vett részt, a belépődíjat 1 frankban állapították meg. Az előadáson 10 rövidfilmet mutattak be, melyeket az év folyamán forgattak A nagyfokú érdeklődést látva a testvérek továbbra is folytatták a mindennapi élet történéseinek mozgóképpel történő megörökítését, később megrendezett jeleneteket is felvettek.

 

1903: Megszületett Neumann János matematikus. A 20. század egyik legeredetibb matematikai gondolkodója, részt vett az amerikai haditechnikai kutatásokban is. Az elektronikus számítógépek egyik kifejlesztője, a napjainkban használatos számítógépek nagy része az általa megállapított alapelven működik (Neumann-elv). Őt tekintjük a játékelmélet megalapozójának is, de foglalkozott geometriával, halmazelmélettel és számelmélettel is. Nevét Magyarországon számítógéptudományi társaság, Budapesten és Székesfehérváron utca, Budapesten egyetemi kar és szakközépiskola, Egerben gimnázium, Amerikában a számítógéptudományban adott díj őrzi.

 

1922: Megszületett Stan Lee amerikai író, szerkesztő. Szerkesztő-társaival összetett karaktertípusokat honosítottak meg az amerikai képregényekben. Olyan népszerű karakterek megalkotásában vett részt mint Pókember, a Fantasztikus Négyes tagjai, az X-Men, Hulk, a Fenegyerek, a Vasember és Doctor Strange. Munkássága alatt vált a Marvel Comics kis kiadóból nagy vállalattá.

 

1941: Megszületett Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Főiskolásként kezdett filmezni, feltűnő szépsége évekig meghatározta szerepkörét. Kezdetben naivaszerepeket alakított, majd eljutott az összetett ábrázolást igénylő karakterszerepekig. Magyarországon és külföldön több film főszerepét játszotta el, sokáig a német nyelverület legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. 

 

1954: Megszületett Denzel Washington Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer. Számos filmben alakított maradandót, akciófilmben, vígjátékban és igaz történetekben egyaránt. Jelentősebb filmjei: A hazáért és a királynőért, Visszakézből, Malcolm X, Sok hűhó semmiért, A Pelikán ügyirat, Philadelphia - Az érinthetetlen, Az utolsó esély, A bátrak igazsága, Kinek a papné, Letaszítva, Szükségállapot, A csontember, Hurrikán.