Kultúrtörténeti évfordulók Október 5-én

1713: Megszületett Denis Diderot francia filozófus, író, deista gondolkodó, a francia Enciklopédia főszerkesztője, a francia és az egyetemes kultúra egyik legnagyobb hatású alakja, a felvilágosodás egyik kiemelkedő gondolkodója. Az Enciklopédia szerkesztése mellett írt szentimentális színdarabot és regényt, jelentős volt kritikusi munkássága, amelyet Goethe is dícsért.

 

1825: Megszületett Xántus János természettudós, utazó, néprajzkutató. Növény-és állatkollekciójával jelentősen gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét, ő volt a pesti Állatkert és a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első igazagtója, négy kalandos útikönyv és több mint kélszáz ismeretterjesztő írás szerzője. 

 

1851: Megszületett Ditrói Mór színész, rendező, színházigazgató. Kolozsváron kezdte színészi pályáját majd Kassára ment, ahol már rendezett is. Számos város színházában megfordult, majd megalakította a Thália Színészszövetkezetet. Először a kolozsvári színház élére hívták meg, nevéhez fűződik a fénykora. Később az induló Vígszínház vezetője lett, ő alakította ki a színházról elnevezett stílust kemény rendezői módszereivel. Ennek lényege, az átélésre és őszinteségre törekvő, sallangmentes, tökéletes színészi játék. A színrevitelkor minden produkcióban aktívan részt vett, de nevét nem engedte szerepeltetni a színlapon. Ő alapította meg a Vígszínház Színésziskoláját is. 

 

1864: Megszületett Louis Lumiére francia mérnök, feltaláló, filmkészítő. Testvérével, Auguste-tel korszakalkotó szerepet játszottak a film és a fotográfia történetében. Fényképészeti szabadalmaik mellett legfontosabb a mozgókép rögzítésére és vászonra történő kivetítésére, valamint másolásra egyaránt alkalmas kinematográf elkészítése volt, mellyel megteremtették a mozit.

 

1917: Megszületett Szabó Magda Kossuth-díjas írónő, költő, műfordító. Költőként indult,.majd 1958 után regény-és drámaírással kezdett foglalkozni. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, számos írása foglalkozik a női sorsokkal és kapcsolataikkal. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. több művéből film is készült.