Kultúrtörténeti évfordulók Október 6-án

1831: Megszületett Richard Dedekind német matematikus. Számelméleti kutatásai több absztrakt algebrai eredmény kidolgozására inspirálták. Kiemelkedő munkássága az absztrakt algebra, valamint az algebrai számelmélet területén és a valós számok, ezáltal analízis elméleti megalapozásában. Nevét számos fogalom és tétel őrzi a matematikában

 

1867: Megszületett Le Corbusier autodidakta francia építész, teoretikus, a 20. század egyik legnagyobb hatású építőművészeti személyisége. Pályafutását a Bauhausnál kezdte, művészetét később a plasztikus formák határozták meg. Nyersen hagyta az építkezés anyagainak egy részét az épületeken. Főleg az épület és az ember viszonya érdekelte. Az emberi test arányai szerint tervezte a belső tereket. Leghíresebb alkotása a 300 lakásos háztömb, a marseille-i Unite-ház. A lakásokat az emberi mozgásigény szerint alakította ki. Maga az épület olyan, amint egy kis város, amiben minden megtalálható.

 

1889: Páritzsban megnyílik a Moulin Rogue táncos revüszínház. Látványos táncos revüműsorokkal kápráztatták el a közönséget. Felháborodás övezte az extravagáns, erotikus, ugyanakkor cirkuszos előadásokat, amelynek rossz híre vonzotta a közönséget. A botrányos tánc,a kánkán, a táncosnők és a Touluse-Lautrec által tervezett plakátok világhírűvé tették a mulatót, falai között számos világsztár megfordult.

 

 

1906: Megszületett Janet Gaynor Oscar-díjas amerikai színésznő. A némafilm-korszak egyik legünnepeltebb színésznője volt. Azon tehetséges színésznők közé tartozott, akik sikeresen át tudtak állni a hangosfilmben való szereplésre is. Ő volt az első színésznő, aki megkapta az Oscar-díjat, rögtön három filmjében nyújtott alakításának köszönhetően. 1986-ig ő volt a legfiatalabb Oscar-díjas színésznő egyben.

 

1916: Megszületett Grandpierre K. Endre történelemkutató, író, költő, gondolkodó. Tevékenysége kiterjed az emberiség Aranykorától a legújabb korig, matematikai és logikai módszerek bevezetésével, a filozófiában a tudat kutatásától a logika filozófiájáig, a valláskutatásban a magyar ősvallás történelmi alapjainak feltárásáig.