Kultúrtörténeti évfordulók Október 8-án

1875: Megszületett Tormay Cecile írónő, műfordító, közéleti szereplő. Írói karrierje novelláskötetekkel indult, majd regényeket kezdett írni, melyek között található családregény, történelmi regény és napló, a Bujdosó könyv, amely az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság időszakát dolgozza fel. Művei számos nyelven megjelentek. Műfordításai közül kiemelkedik a Magyar Legendárium, amely középkori legendákat tartalmaz. A Bujdosó könyvben leírt antiszemita jellegű gondolatai miatt napjainkban megosztó irodalmi személyiségnek számít.

 

1913: Megszületett Rónay György József Attila-díjas költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, országgyűlési képviselő. Nemzedékének kiegyensúlyozottan sokoldalú képviselője, minden területen maradandót alkotott. Szemléletét humanizmus és katolicizmus hatja át, a babitsi magatartás tövábbvivője, amely leginkább koltészetében érződik. Regényei fejlődésrajzok, illetve a bűn és bűnhődés kérdéskörét vizsgáló tudatregények. Esszéi a magyar és a világirodalom számos korszakával és alkotójával foglalkoznak. Sokat fordított, a műfordítás elméleti kérdéseivel is foglalkozott. 

 

1939: Megszületett Pege Aladár Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas bőgőművész, zeneszerző, Érdemes művész, a magyar jazz kiemlkedő alakja. Világhírű nagybőgős, zseniálisan improvizáló virtuóz, a nemzetközi kritikusok csak a "nagybőgő Paganinijeként" emlegették. Egyszerre játszott klasszikus zenét és jazzt, amely egyénis színt adott játékának.

 

1949: Megszületett Sigourney Weaver Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Számos sikeres és a kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, leginkább az Alien-sorozat Ripley hadnagyaként ismerhetjük. Az 1990-es években a legjobban fizetett színésznők közé tartozott. Thrillerben és vígjátékban egyaránt szerepelt. További ismertebb filmjei: Szellemírtók, Dolgozó lány, Gorillák a ködben, Dave, A halál és a lányka, Tökéletes másolat, Galasy Quest - Galaktitkos küldetés

 

1982: Megszületett Harcsa Veronika jazzénekesnő. Saját jazz zenekarával itthon és külföldön egyaránt ért el sikereket. A jazzen kívül számos kortárs művészeti, altertatív és elektronikus zenei produkciók aktív résztvevője. Számos zenekarban szerepelt vendégénekesként, számos külföldi zenei fesztiválon is fellépett.