Kultúrtörténeti évfordulók Július 11-én

1561: Megszületett Luis de Gongóra y Argote spanyol barokk költő. A legnagyobb spanyol költőként tartják számon, bár költészetét kevesen szeretik. Nagyon kifinomult szellemes verseket alkotott, mellette különösen fejlett volt a virtuális képzelőereje. Kezdetben remekbe szabott szonetteket és balladákat alkotott, hírnevét a későbbi monumentális, bonyolult, stilizált érett művei alapozták meg. 

 

1819: Megszületett Reguly Antal néprajzkutató, utazó, a magyarországi finnugrisztika egyik legelső képviselője. Az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő-és kutatómunkájának köszönhetően az Észak Kőrösi Csomájának nevezték el. Elkészítette az Észak-Urál földrajzi és néprajzi térképét. Magyarországon néprajzi és embertani kutatásai is jelentősek. Nálunk elsőnek használta a fényképezés technikáját a néprajzi terepmunkában.

 

1863: Megszületett Arany Dániel matematikatanár, matematikus. Tudományos munkásságában a valószínűség-számítási kérdések, a játékelméleti problémák és a Simson-egyenes témája foglalkoztatta. Biztosítási matematikával is foglalkozott. Nagy hatással volt a középiskolai matematikaoktatásra, alapítója volt a Középiskolai Matematikai Lapoknak. Nevét napjainkban a 9. és 10. osztályos középiskolások legrangosabb matematikaversenye őrzi. 

 

1920: Megszületett Yul Brynner orosz születésű Oscar-díjas amerikai színész. Gazdag, mély hangjáról volt ismert és kopaszra borotvált fejéről, amelyre a Király és én című filmben játszott szerepéhez volt szüksége, majd a későbbiekben a védjegye lett és megkapta a Krrály becenevet. Jelentős filmje volt még a Tízparancsolat című filmben II. Ramszesz szerepe és A hét mesterlövészben Chris Adams karaktere.

 

1939: Megszületett Kristó Gyula történész, egyetemi tanár. Kutatási területe a középkori magyar történelem (9-15. század) és a történeti segédtudományok voltak. Munkatársaival közösen lefordította magyarra Szent István király intelmeit és törvényeit. Vezetése alatt alakult meg a Szegedi Tudományegyetemen a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport. 

 

1960: Megszületett Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész. A kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit periférián mozgó embertípusok egyik első számú megformálója. Jellegzetes hangjárank köszönhetően kedvelt szinkronszínész, eddigi pályája során mintegy 800 filmben hallhattuk hangját.