Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 29-én

1511: Megszületett Szervét Mihály spanyol teológus, fizikus, humanista. A tudomány számos területén munkálkodott: asztronómia és meteorológia, jogtudomány, biblia-tanulmányok, matematika, orvostudomány. Nevét leggyakrabban az orvoslás és a teológia területén említik. Orvosként elsőként írta le a kis vérkört. Teológusként antitrinitarista nézeteket vallott, ez vezetett kivégzéséhez. 

 

1518: Megszületett Jacopo Tintoretto itáliai festő. A velencei reneszánsz festészet egyik kiemelkedő képviselője, a híres velencei festőtriászának azon tagja, aki az érett reneszánszból a manierizmusba váltott, s ezzel a barokk előfutára lett egyben. Nagy képzelőerővel és dinamikus természettel megáldott ember volt, hatalmas, mozgalmas, drámai festészet volt a célja, a kompozíció megalkotása és alakok elrendezése erős oldala volt.

 

1547: Megszületett Miguel de Cervantes spanyol író, költő, Don Quijote figurájának megalkotója, a spanyol irodalom talán legismertebb képviselője. Számos irodalomtörténész a Don Quijotét tartja az első, mai értelemben vett regénynek, illetve a spanyol arany század irodalmi csúcspontjának. Először ő írt a mai értelemben vett novellákat spanyolul. Emellett a Lope de Vega előtti spanyol színház legjeléntősebb drámaírójáként is emlegetik. Költői életművét viszont nem értékelik sokra. Életművét átszövik az önéeltrajzi elemek, műveiben gyakran megnyilvánult a bukolikus reneszánsz költészet iránti vonzalma is.

 

1899: Megszületett Bíró László József újságíró, festőművész, feltaláló. Több mint 20 találmánya volt, ezeknek csak kis része került gyakorlati alkalmazásra. Legismertebb találmánya a golyóstoll, amelyet először a cseh Climesszel közösen állított elő az 1930-as években. A használható golyóstollat Argentinában élve kísérletezte ki és itt nyert rá szabadalmat. A golyóstoll azóta is nevét viseli angolszász nyelvterületen (Biro-pen). 

 

1912: Megszületett Michelangelo Antonioni Oscar-díjas olasz filmrendező, forgatókönyvíró. Az olasz és az egyetemes filmművészet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Jean-Luc Godard mellett a filmnyelv egyik legjelentékenyebb megújítója. Rendezései között játékfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt találunk, művészete hatott többek között Jancsó Miklósra és Makk Károlyra is.

 

1935: Megszületett Jerry Lee Lewis amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró, zeneszerző. Beceneve a Gyilkos, melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki. Egyediségéhez őrült színpadi produkciója is hozzájárult, melyben gyakran táncolva játszott, a zongorára ugrott, vagy éppen felgyújtotta azt. 

 

1948: Megszületett Koroknay Géza színművész, szinkronszínész. Jellegzetes hangja miatt sokat foglalkoztatott szinkronszínész volt, számos film és tévésorozat szereplőinek kölcsönözte hangját, sokszor lehetett hallani dokumentumfilmek narrátoraként, valamint reklámfilmekben. Gyakori magyar hangja volt Clint Eastwoodnak. Magyar tévésorozatokban kisebb szerepeket vállalt.