Kultúrtörténeti évfordulók Július 14-én

1862: Megszületett Gustav Klimt osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője. Művészetében jelentős szerepet játszanak a tájképek és a portrék. Tájképei egész életművén át megjelennek. Az adott jelenetet mindig felülnézetből mutatja be, úgy alkotja meg őket, mintha minden irányból továbbfejleszthetőek lennének. Ezeken hiányzik az emberábrázolás. Portréi közül a nőábrázolások dominálnak, ezek a nők sokszor lelki problémákkal küszködnek. 

 

1910: Megszületett William Hanna amerikai rajzfilmkészítő. Társával, Joseph Barberával együtt alapították meg a Hanna-Barbera stúdiót, amely számos rajzfilmklasszikust hozott létre. Ők hozták be a 22 perc hosszúságú rajzfilmepizódot, az addig 7 perces helyett. Olyan rajzfilmklasszikusok fűződnek a nevükhöz, mint a Frédi és Béni, a Tom és Jerry, a Foxi Maxi, a Maci Laci, a Jetson család, a Scooby Doo és a Hupikék Törpikék,

 

1918: Megszületett Ingmar Bergman svéd filmrendező, a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége. Kedvelt témaválasztása volt a lélektani konfliktusok részletes ábrázolása. Negyven éves munkássága során tehetsége állandóan fejlődött. Termékeny alkotó volt, filmjeiben vissza-visszatért bizonyos képi elemekhez, amelyeket mindig egyre pontosabban dolgozott ki. A film mellett színház-és operarendezőként is maradandót alkotott. 

 

2000: Budapesten megnyitja kapuit a Magyar Vasúttörténeti Park. A park Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja, korábban fűtőházként funkcionált. A parkban több mint 100 jármű tekinthető meg, közöttük számos ritka példány. A járműállomány az 1870-es évektől napjainkig mutatja be a vasút fejlődését. Az intézmény célja megkedveltetni a vasutat és a látogatók számára bemutatni a történetét egy kellemes kikapcsolódás keretében.